Підтримка та захист України важливі для всього світу - глава Пентагону

Підтримка та захист України важливі для всього світу - глава Пентагону

Укрінформ
Українці у розв'язаній росією жорстокій війні захищають європейську безпеку, цивілізовані цінності та верховенство права, і саме тому підтримка України важлива для всього світу.

Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін на Міжнародному форумі з питань безпеки у Галіфаксі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Наша підтримка оборонних можливостей України є інвестицією в нашу власну безпеку і процвітання», - наголосив глава Пентагону.

Він нагадав, що росія обрала війну та агресію, однак Україна дає відсіч та обороняється, а цивілізований світ згуртувався для того, щоби допомогти їй. Міністр оборони США підкреслив, що «автократи не можуть перекроювати кордони силовим шляхом», а імперські амбіції не можуть переважати над суверенними правами інших країн-членів ООН.

Читайте також: Начальник генштабу зс рф герасимов вийшов на контакт із НАТО

У цьому зв’язку Остін назвав щонайменше чотири причини, чому підтримка України має значення для всіх країн цивілізованого світу.

«По-перше, путінська війна є прямою загрозою для європейської безпеки», - наголосив він.

По-друге, за його словами, «російська агресія є чітким викликом для наших союзників по НАТО». Глава Пентагону наголосив також, що свідома жорстокість росії – «це наступ на наші спільні цінності та на верховенство права». А по-четверте, за його словами, «вторгнення росії підриває правила, засновані на міжнародному порядку, який гарантує нам усім безпеку».

Глава Міноборони США наголосив, що російське вторгнення в Україну спричинило найбільшу кризу у сфері безпеки для Америки після Другої світової війни. Крім того, росія створила значні виклики у військовій, економічній та гуманітарній сферах для Європи.

Читайте також: Стефанішина обговорила з сенаторами США військову та енергетичну підтримку України

Міністр оборони США згадав також про трагічний вибух у Польщі цього тижня, який «нагадав усьому світові безрозсудність путінської війни за вибором». Остін також звернув увагу на ядерну риторику з боку росії, підкресливши, що вона несе загрозу для всього світу.

Саме тому європейські союзники й партнери посилили власну оборону та почали допомагати Україні зброєю, боєприпасами, тренуванням військових, зауважив Остін. За його словами, саме тому Сполучені Штати розгорнули в європейських країнах НАТО ще близько 20 тисяч військових, збільшивши їх загальну кількість до понад 100 тисяч.

У цьому контексті глава Пентагону навів слова одного з мільйонів українців, які потерпають від постійного відключення електроенергії й теплопостачання: «Якою б важкою не була зима, це краще, ніж опинитися під тиранією».

«Це - дух України. Це - дух битви під Києвом, дух, який повернув острів Зміїний та визволив Херсон і Харків», - наголосив Остін.

Він додав, що цей дух демонструє силу вільного народу, який бореться за своє життя і країну.

Читайте також: росія не досягне своїх цілей в Україні, хоч і захопила близько 20% території - Пентагон

Міністр оборони США зауважив, що росія мала багато потужної зброї, однак це не допомогло їй здобути перевагу в жорстокій кампанії завоювання. У цьому зв’язку він нагадав слова президента Байдена, що «Україна ніколи не стане перемогою для росії».

Водночас глава Пентагону висловив переконання, що підтримка сил свободи в Україні зберігатиметься.

«Вільний народ ніколи не погодиться замінити відкритий порядок, заснований на правилах і правах, на порядок, продиктований силою і страхом. І тому Україна важлива, тому правила важливі, суверенітет і свобода важливі», - наголосив міністр оборони США.

Читайте також: росія не збирається залишати решту окупованих територій України, будуть важкі бої – Пентагон

Як повідомляв Укрінформ, у суботу в канадському Галіфаксі проходить Міжнародний форум з питань безпеки, у ньому бере участь й Україна.

Фото: picture alliance/NurPhoto 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-