У Гаазі провели конференцію щодо розслідування воєнних злочинів рф в Україні

У Гаазі провели конференцію щодо розслідування воєнних злочинів рф в Україні

Фото
Укрінформ
У Гаазі відбулася відбулася дводенна конференція за участю українських та міжнародних адвокатів, прокурорів, суддів, науковців щодо координації зусиль, спрямованих на розслідування злочинів скоєних росією в Україні та забезпечення правосуддя.

Про це коментарі Укрінформу розповіла представниця посольства України в Гаазі Мирослава Красноборова.

“Жорстоке повномасштабне вторгнення росії в Україну кидає виклик усій системі міжнародного права. І ми повинні використовувати усі можливі засоби для забезпечення справедливості. Адже лише спільними скоординованими зусиллями ми можемо встановити повну картину подій, зібрати докази та досягнути істини”, - сказала Красноборова.

За її словами, такі міжнародні експертні конференції дуже важливі для української сторони.

Читайте також: Нацполіція порушила 43 тисячі справ за фактами злочинів військових рф

“Перемога у війні має супроводжуватися також перемогою на правовому фронті. Усі ті, хто вчинив злочин, мають бути притягнуті до відповідальності. Відповідно до цього є низка механізмів як національних, так і міжнародних. Українські правоохоронні органи проводять власні національні розслідування, відповідні справи розглядаються в українських судах. Інші шість країн увійшли до складу спільної слідчої групи за участю Міжнародного кримінального суду (МКС) та Євроюсту, які також перебувають у Гаазі. Низка країн надають експертну допомогу у здійснені розслідувань кримінальних проваджень. При цьому Офіс прокурора МКС проводить власне незалежне, неупереджене розслідування”, - зазначила представниця посольства.

Фахівець із кримінального права Крістіна Ван ден Вінгарт у коментарі Укрінформу зазначила, що побачила на конференції готовність працювати.

“Мій перший висновок з цієї конференції полягає в тому, що є величезна потенційна готовність переслідувати, розслідувати і притягувати до відповідальності, а також здатність це виконати. Величезна кількість суддів і прокурорів готові взяти на себе цю відповідальність”, - сказала Ван дер Вінгарт.

Читайте також: Громадська активістка розповіла у Страсбурзі про воєнні злочини росіян на Херсонщині

За її словами, Україні треба вірити у справедливість, адже так само ніхто не очікував, що колись, наприклад, Мілошевич може опинитися в Гаазі.

“Ви знаєте, коли йшла війна в Югославії, ніхто не очікував, що побачить Мілошевича чи Караджича в Гаазі. Візьмемо Сьєрра-Леоне - ніхто не очікував побачити Чарльза Тейлора, а він врешті-решт був притягнутий до відповідальності і покараний. Подивіться на Судан, на президента Аль-Башира, він довгий час був захищений, його не видавали суду, але зараз він у в'язниці. Отже, все це сталося завдяки зміні режиму. Це, мабуть, єдиний спосіб, через який ми можемо побачити путіна перед судом”, - зазначила Крістіна ван ден Вінгарт

Варто зазначити, що організаторами заходу є партнерський проєкт Asser/GRC MATRA-Ukraine, що розпочався у 2020 році і фінансується Міністерством закордонних справ Нідерландів. Він зосереджений на тому, як посилити національні зусилля України у розслідуванні, переслідуванні, судовому розгляді та звітуванні щодо міжнародних злочинів.

Як повідомляв Укрінформ, 14 липня 2022 року в Гаазі відбулася міжнародна конференція із притягнення до відповідальності за воєнні злочини в Україні (Ukraine Accountability Conference).

Читайте також: Комісія ООН зафіксувала численні воєнні злочини рф і розслідує примусову депортацію

Загалом понад 20 міністрів закордонних справ, міністрів юстиції, генеральних прокурорів із різних країн взяли участь у конференції в Гаазі, де сторони досліджували можливості для співпраці, зокрема координацію дій щодо проведення розслідування в Україні під егідою Офісу прокурора (МКС). Також було надано рекомендації зі збору та зберігання доказів та щодо посилення співпраці з неурядовими організаціями.

Метою конференції було визначити основні виклики, вивчити найкращі практики від міжнародних та національних експертів, а також поділитися ідеями та думками щодо того, як Україна може діяти далі.

Фотов тексті: Ірина Драбок, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-