Комісія ООН зафіксувала численні воєнні злочини рф і розслідує примусову депортацію

Комісія ООН зафіксувала численні воєнні злочини рф і розслідує примусову депортацію

Укрінформ
Голова Міжнародної комісії ООН з розслідування ситуації в Україні Ерік Мьосе заявив, що комісія встановила факти вчинення російськими військовими численних воєнних злочинів в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Luxembourg Times.

“На основі наших розслідувань ми встановили велику кількість воєнних злочинів, порушень прав людини та порушень міжнародного гуманітарного права”, - сказав Мьосе.

За словами голови комісії, це юридичні висновки, які ми зробили.

Міжнародної комісії ООН у вересні опублікувала звіт про перші два місяці війни та продовжує дослідження в Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях. У доповіді не згадується про геноцид, хоча в ній зазначено, що багато мирних жителів були вбиті або поранені, а цілі регіони знищені в результаті “безжального використання вибухової зброї” в населених пунктах.

У ньому також задокументовано "шаблон страт без належного судового розгляду", а також тортури, викрадення та напади на цивільних осіб, які втікали.

“Перш за все ми були вражені великою кількістю страт і попередніх ув’язнень”, - сказав Мьосе.

Він також зазначив, що зараз комісія розслідує повідомлення про примусову депортацію українців до росії.

“Що стосується депортацій, то вони є предметом нашого подальшого детального дослідження - особливо російські фільтраційні табори та цілеспрямовані депортації”, - зазначив очільник комісії ООН.

Читайте також: Тортури щодо населення є частиною політики та плану рф – Human Rights Watch

За його словами, наразі до відповідальності за злочини, вчинені російськими військовими після початку повномасштабного вторгнення в Україну, притягнено 9 осіб.

Він також прокоментував можливість притягнення до відповідальності за воєнні злочини в Україні президента рф володимира путіна.

“Говорячи узагальнено, це може бути національна, наприклад, українська, або міжнародна процедура. А прийняття до розгляду наших рекомендацій залежить від Ради ООН з прав людини”, – сказав Мьосе.

Читайте також: Міжнародний комітет Червоного Хреста не виконує свій мандат на 100% - Лубінець

Як повідомляв Укрінформ, 18 жовтня комісія ООН представила Генасамблеї звіт про російські воєнні злочини в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-