Тортури щодо населення є частиною політики та плану рф – Human Rights Watch

Тортури щодо населення є частиною політики та плану рф – Human Rights Watch

Заява
Укрінформ
Катування затриманих російськими військами під час піврічної окупації міста Ізюм у Харківській області були частиною «політики та плану» рф.

Про це йдеться у заяві правозахисної організації Human Rights Watch, передає Укрінформ.

«російські війська та інші особи, що діють під їхнім командуванням, регулярно катували затриманих під час шестимісячної окупації Ізюма», – заявили у Human Rights Watch.

HRW опитала понад 100 постраждалих, які розповіли, що їх піддавали жорстоким тортурам – били електричним струмом або руками, прикладами рушниць, металевими трубами, гумовим шлангом та іншими предметами. Одного чоловіка затримували п'ять разів і катували кілька разів під час кожного затримання.

Читайте також: Комісія ООН представила Генасамблеї звіт про російські воєнні злочини в Україні

Одна із жінок, стосовно якої російські військові застосовували тортури, розповіла, що солдати били її ляпасами, кулаками в живіт і погрожували зґвалтуванням під час затримання. Також повідомляється про випадок іншої жінки, яка, ймовірно, була утримувана в тій самій кімнаті в інший час, і яка сказала, що її неодноразово ґвалтували.

Ті, що вижили, ідентифікували щонайменше сім місць в Ізюмі, включно з двома школами, де, за їхніми словами, солдати затримували та знущалися над людьми.

Усі опитані, яких затримували російські загарбники, розповіли, що росіяни викрадали у них речі, зокрема гроші, коштовності, електроніку та автомобілі.

«Наші висновки вказують на те, що російські війська вчиняли жахливі зловживання в багатьох районах, які вони окупували, і існує справжнє занепокоєння щодо подібних зловживань в інших районах, які вони продовжують контролювати», - сказав старший дослідник криз і конфліктів Human Rights Watch Белкіс Вілле.

Читайте також: Україна наполягає, щоб місія МКЧХ таки відвідала місця, де росія тримає полонених

Він також додав, що жорстоке насильство і жорстоке поводження російських військових щодо затриманих мешканців Ізюма «не були випадковими інцидентами».

«Кілька жертв поділилися з нами достовірними розповідями про схожий досвід катувань під час допитів у закладах, підконтрольних російським військам та їхнім підлеглим, що вказує на те, що таке поводження було частиною політики та плану», - зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, у липні Human Rights Watch оприлюднила звіт про злочини рф на півдні України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-