Україна наполягає, щоб місія МКЧХ таки відвідала місця, де росія тримає полонених

Україна наполягає, щоб місія МКЧХ таки відвідала місця, де росія тримає полонених

Укрінформ
Українська влада продовжує вимагати від місії Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) виконати свої функції й таки відвідати колонію в Оленівці та інші місця, де росія утримує військовополонених та цивільних заручників.

Про це на брифінгу у Медіа Центрі Україна — Укрінформ заявив народний депутат фракції «Слуга Народу» Денис Маслов.

«Ми вимагаємо від Міжнародного комітету Червоного Хреста виконати свої правові зобов’язання, а саме: відвідати Оленівку у першу чергу та інші місця утримання наших військовополонених та цивільних заручників на всій тимчасово окупованій території України та в росії, де також утримуються наші військовополонені та цивільні», - сказав Маслов.

Він нагадав про те, що кілька днів тому керівник Офісу Президента Андрій Єрмак закликав Міжнародний комітет Червоного Хреста найближчим часом направити свою місію до колонії в Оленівці. Цей візит влада планувала, як і обіцяла з української сторони, здійснити разом із МКЧХ, для того, щоб спонукати його домогтися від росії доступу до Оленівки. Була сформована відповідна група, яка поїхала на Донеччину.

«На жаль, учора ми були там, а представників Міжнародного комітету Червоного Хреста там не було. Я наголошую, що це є їхнім прямим правовим зобов'язанням», - сказав політик.

Депутат вкотре підкреслив, нині багато українських військовополонених та цивільних осіб перебувають в російському полоні. Всі вони мають перебувати під захистом норм міжнародного права, тому МКЧХ має перевіряти умови утримання цих людей.

Водночас народний обранець зазначив, що після зустрічі з української владою МКЧХ трохи змінила риторику. Зокрема, раніше комітет називав розв'язану росією в Україні війну конфліктом, а тепер визнав її міжнародним збройним конфліктом. Кілька днів тому МКЧХ заявив готовність направити своїх представників з Донецької області, які б могли відвідати місця утримання військовополонених та цивільних осіб, але говорить, що не має на це дозволів, не вказуючи, що ці дозволи не надає саме росія.

«Україна зі свого боку повністю дотримується норм міжнародного гуманітарного права і надає постійний доступ представникам МКЧХ до військовополонених російської федерації, які утримуються на території України. Вважаємо, що не потрібно ховатися за протоколами, стандартами та усім іншим, а відверто говорити, що російська федерація продовжує ігнорувати норми міжнародного гуманітарного права для того, щоб через цю позицію ми мали можливість тиснути через міжнародні організації, держави, які підтримують Україну, тиснути на росію, що вона виконувала свої міжнародні зобов'язання», - сказав Маслов.

Він наголосив, що місія Міжнародного комітету Червоного Хреста має особисто приїхати туди, як це передбачено нормами Женевської конвенції, та особистого поспілкуватися із військовополоненими та цивільними заручниками, для того, щоб перевірити факти застосування тортур, нелюдського поводження, приниження честі та гідності.

«Тому, що нам відом, в тому числі від осіб, які були звільненні з полону, обміняні, про те, що тортури, жорстоке поводження - це поширена практика в місцях утримання наших військовополонених та цивільних осіб. Ми вимагаємо, що МКЧХ здійснив також інші свої зобов'язання, в тому числі організував комунікацію між утримуваними нашими особами та їхніми родинами, що також має сприяти покращенню психологічно-емоційного стану. Також вимагаємо, що МКЧХ передав ліки, їжу, одяг, необхідну гуманітарну допомогу нашим військовополоненим та цивільним особам, які Україна давно підготувала для передачі їм», - наголосив депутат.

Водночас народна депутатка від фракції "Слуга Народу" Олена Хоменко підкреслила, що нині йде війна, тому можуть виникнути будь-які незаплановані ситуації, але все одно варто діяти. «Так, можуть виникнути будь-які позаштатні ситуації. Ми знаємо, що Червоний Хрест діє у рамках та заявляє, що не можуть здійснювати цю місію, бо з російської сторони немає безпекових гарантій. Зараз міжнародні організації мають переглянути свої підходи і вийти за рамки і робити більше», - сказала вона.

Читайте також: «Це мій пріоритет» – нова президентка МКЧХ про доступ до українських полонених

Як повідомлялося, раніше керівник Офісу Президента Андрій Єрмак поставив вимогу Міжнародному комітету Червоного Хреста до 17 жовтня направити свою місію до колонії в Оленівці на тимчасово окупованій території Донецької області, де утримують українських військовополонених. Він запевнив, що Україна всіляко сприятиме цій місії і готова до неї долучитися. В іншому разі, за його словами, Україна застосовуватиме всі можливі інформаційні й дипломатичні засоби для зрушення цього питання з місця.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець 17 жовтня заявив, що Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не приїхали на лінію розмежування, де на них чекала делегація України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-