Червоний Хрест досі не отримав гарантій безпеки, аби відвідати полонених в Оленівці

Червоний Хрест досі не отримав гарантій безпеки, аби відвідати полонених в Оленівці

Укрінформ
Група з 11 співробітників Міжнародного комітету Червоного Хреста готова відвідати всіх військовополонених, які утримуються в окупованому Донецьку, у тому числі в Оленівській в’язниці, проте досі не отримала гарантій безпеки,

Про це йдеться у заяві МКЧХ, поширеному у неділю, передає Укрінформ.

Їхньою місією має бути перевірка умов утримання та лікування, передача предметів першої необхідності, а також забезпечення зв'язку військовополонених з їхніми сім'ями, зазначають автори повідомлення.

«Наша команда готова протягом декількох місяців, але досі немає як мінімальних гарантій безпеки на місцях, так і дозволу місцевої влади на проведення візиту», - йдеться у повідомленні.

У МКЧХ наголошують, що протягом майже восьми місяців висувають наполегливі вимоги щодо можливості відвідувати всі місця утримання під вартою.

Читайте також: «Це мій пріоритет» – нова президентка МКЧХ про доступ до українських полонених

Водночас у МКЧХ підкреслюють, що ніколи не припинять вимагати доступу до військовополонених, доки не отримають можливості регулярно їх відвідувати.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент Володимир Зеленський закликав Міжнародний Комітет Червоного Хреста діяти потужніше й тиснути на росію задля доступу до українських полонених.

Читайте також: Україна повернула тіла 62 захисників, зокрема бійців з Оленівки

«Не можемо ми, українці, битися за те, щоб Червоний Хрест знайшов можливість (доступу до полонених - ред). Червоний Хрест повинен битися, тому що це їхня робота, тому що вони отримують за це гроші, тому що на них дивиться весь світ, вони повинні тиснути на росію, щоб туди доїхати», - сказав Глава держави.

Після цього у МКЧХ заявили, що «поділяють розчарування щодо браку доступу до всіх військовополонених, які утримуються в рамках міжнародного збройного конфлікту між росією та Україною». Також організація закликала забезпечити негайний доступ до всіх військовополонених після критики їхньої роботи з боку Зеленського.

Читайте також: Єрмак вимагає до 17 жовтня направити місію Червоного Хреста до колонії в Оленівці

У ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії №210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, де утримували українських військовополонених, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 – зазнали тяжких поранень.

На території Оленівки перебувають українські військові, які під гарантії міжнародних організацій вийшли з оточеної «Азовсталі» у Маріуполі, щоб у подальшому їх могли обміняти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-