МКЧХ вимагає негайного доступу до військовополонених

МКЧХ вимагає негайного доступу до військовополонених

Укрінформ
Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) закликав забезпечити негайний доступ до всіх військовополонених після критики їхньої роботи з боку Президента України Володимира Зеленського.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на заяву організації.

«Ми поділяємо розчарування щодо відсутності доступу до всіх військовополонених, які утримуються в рамках міжнародного збройного конфлікту між росією та Україною. З лютого ми працюємо над тим, щоб отримати доступ і перевірити умови та поводження з військовополоненими та інформувати їхні родини про їхніх близьких. Ми змогли відвідати сотні військовополонених, але є ще тисячі, яких ми не змогли побачити», - йдеться у заяві.

В МКЧХ зазначили, що його групи готові відвідати Оленівську колонію та будь-яке інше місце утримання військовополонених.

Читайте також: Теракт в Оленівці: родичі полонених закликали ООН застосувати дієві механізми розслідування

«Однак, окрім надання доступу на високому рівні влади, це вимагає практичних заходів для реалізації на місцях. Ми не можемо примусово отримати доступ до місця ув’язнення чи інтернування, куди нас не допустили», - йдеться у заяві.

Наголошується, що усі держави взяли на себе зобов’язання поважати Женевські конвенції. «Надання МКЧХ доступу до військовополонених є юридичним обов’язком. Це також допомагає зберегти людство в міжнародному збройному конфлікті, який завдав незмірних втрат незліченній кількості сімей», - заявили в організації.

«Наша місія може бути досягнута лише скоординованими зусиллями зі сторонами конфлікту. І ми просимо їх і міжнародну спільноту підтримати ту роль, яку нам відведено», - резюмували в МКЧХ.

Читайте також: Єрмак вимагає до 17 жовтня направити місію Червоного Хреста до колонії в Оленівці

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент Зеленський розкритикував роботу МКЧХ та закликав організацію докласти зусиль, аби потрапити до концтабору в Оленівці, де росіяни утримують українських полонених.

«Вважаю, що Міжнародний комітет Червоного Хреста – це не клуб із привілеями, де отримують зарплати й насолоджуються життям. Червоний Хрест має зобов'язання, передусім морального характеру. Мандат Червоного Хреста має виконуватися. Потрібно негайно робити те, що цілком логічно для Червоного Хреста. Є Оленівка. Фактично концтабір, у якому утримують наших полонених. Потрібен доступ до них, як це й обумовлювалося. Червоний Хрест може це здійснити. Але потрібно намагатися це здійснити. Україна готова сприяти цьому», - сказав глава держави.

Читайте також: Лубінець закликав Червоний Хрест використовувати правильні терміни щодо війни в Україні

У ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії №210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, де утримували українських військовополонених, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 – отримали тяжкі поранення.

На території Оленівки перебувають українські військові, які під гарантії міжнародних організацій вийшли з оточеної “Азовсталі” у Маріуполі, щоб у подальшому їх могли обміняти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-