Єрмак вимагає до 17 жовтня направити місію Червоного Хреста до колонії в Оленівці

Єрмак вимагає до 17 жовтня направити місію Червоного Хреста до колонії в Оленівці

Фото
Укрінформ
Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак вимагає до 17 жовтня направити місію Червоного Хреста до колонії в Оленівці, де росіяни утримують українських військовополонених.

Як передає Укрінформ, про це Єрмак заявив під час зустрічі у форматі відеозв’язку з представниками МКЧХ та інших міжнародних організацій, повідомляє Офіс Президента.

“Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак поставив безальтернативну вимогу Міжнародному комітету Червоного Хреста (МКЧХ): найближчими днями направити свою місію до колонії в Оленівці на тимчасово окупованій території Донецької області, де утримують українських військовополонених і де наприкінці липня унаслідок терористичного обстрілу з боку російських окупантів було вбито понад 50 захисників України”, - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що в зустрічі також узяли участь: заступники керівника Офісу глави держави Андрій Сибіга та Ігор Жовква, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов, тимчасовий виконувач обов’язків голови Служби безпеки України Василь Малюк, представники Офісу Генерального прокурора, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, голова Громадської організації “Центр громадянських свобод” Олександра Матвійчук, народні депутати та посли держав-партнерів України.

Читайте також: Зеленський закликав Червоний хрест «битися», щоб отримати доступ до українських полонених

Єрмак наголосив, що сьогодні надзвичайно важливим є питання щодо того, в яких умовах утримують українських полонених та з чим вони стикаються в місцях утримання в російської федерації і на тимчасово окупованій території України.

“Сьогодні в центрі Європи, на жаль, щохвилини й щогодини відбуваються жахливі речі, знову існують концтабори, і про це неможливо мовчати”, – заявив він.

Керівник Офісу Президента зауважив, що не розуміє, чому до Оленівки досі не прибула місія Червоного Хреста. Він наголосив, що часу на очікування немає, оскільки йдеться про людські життя.

Читайте також: Червоний Хрест не призупиняв діяльність в Україні і працює у посиленому режимі

“Тому закликаю, щоб не пізніше ніж за три дні місія Червоного Хреста з представниками міжнародних медіа прибула до України, навіть якщо до цього терміну не отримаєте підтвердження з боку росії. А ми впевнені, що росія не зацікавлена в тому, щоб правда була відома. Ми закликаємо надіслати місію, яка перебуватиме на лінії фронту, поки росія не видасть ці дозволи”, – зазначив Єрмак.

Керівник Офісу Президента закликав до 17 жовтня розв’язати це питання й відправити місію МКЧХ. Єрмак запевнив, що Україна зі свого боку всіляко сприятиме цій місії.

“Ми готові до цього долучитися. Туди готові поїхати наші народні депутати. Наші шановні партнери – представники країн, які сьогодні з нами, впевнений, теж готові допомогти, щоб провідні канали, інші засоби масової інформації прибули. Як це відбувається, наприклад, коли приїжджає місія МАГАТЕ”, – зазначив Єрмак.

Читайте також: Єрмак обговорив із головою оборонного комітету Бундестагу посилення допомоги Україні

Керівник Офісу Президента заявив, що в іншому разі Україна застосовуватиме всі можливі інформаційні й дипломатичні засоби для зрушення цього питання з місця.

За його словами, Українська держава разом з партнерами зможе знайти варіант, як сформувати експертну групу, і людей, які будуть готові виконати ту місію, яку має виконати Червоний Хрест.

“Але ми більше не будемо чекати. Кожна година, кожен день – це життя наших людей. І війна – це сьогодні іспит для кожної людини, зокрема іспит для міжнародних організацій. Якщо є бажання, то завжди знаходиться спосіб його реалізувати”, – резюмував Єрмак.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, де утримували українських військовополонених, стався потужний вибух. За даними російської сторони, в результаті загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 – отримали важкі поранення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-