Глава МЗС Франції про воєнні злочини рф: Ми повинні забезпечити правосуддя

Глава МЗС Франції про воєнні злочини рф: Ми повинні забезпечити правосуддя

Укрінформ
Франція наголошує на необхідності забезпечення правосуддя щодо воєнних злочинів, вчинених в Україні.

Про це під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН заявила міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна, передає кореспондент Укрінформ.

Франція вважає, що ми передусім повинні забезпечити правосуддя. Без правосуддя не буде миру”, - сказала Колонна.

Вона підкреслила, що правосуддя є також імперативом міжнародної безпеки. “Я звертаюся до тих, хто бачить у цій війні лише черговий конфлікт. Якщо все дозволено тут, то, тим більше, все буде дозволено і в інших місцях, і вірогідність війни та агресії лише зростатиме”, - сказала Колонна.

Читайте також: росія не зможе нав'язати свою волю шляхом псевдореферендумів - Макрон

Говорячи про злочини проти людяності, вона наголосила, що світ має переконатися, що винні у злочинах та ті, хто віддавав злочинні накази, повинні понести відповідальність.

Колонна зазначила, що відповідні умови для спеціалізованого правосуддя були створені, і що 43 держави звернулися до міжнародного суду.

“Вперше така велика кількість держав звернулася до суду. Це свідчить про важливість, яку ми колективно надаємо тому, що відбувається”, - наголосила вона.

Колонна зазначила, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) доповнить роботу українського правосуддя та інших національних юрисдикцій. За її словами, в цих рамках правосуддя має бути забезпечене всім необхідним, тому Франція працює з низкою інших партнерів, щоб підсилити у всіх цих юрисдикціях збір доказів та збір достовірної інформації.

Читайте також: Франція назвала пріоритети на Генасамблеї ООН - безпека ЗАЕС та ядерна програма Ірану

Вона нагадала, що Франція надає МКС як фінансову, так і людську підтримку. “Ми надали суддів, слідчих у розпорядження суду, при цьому поважаючи його незалежність”, - сказала Колонна.

При цьому глава французької дипломатії наголосила: “Йдеться про боротьбу з безкарністю, йдеться про цілісність нашого міжнародного світового порядку. Вибір війни, який під хибними приводами здійснила росія, маніпулюючи таким поняттям, як геноцид — це найгірший злочин. (...) Тому перед лицем усього цього необхідно створювати міжнародне кримінальне правосуддя”.

Зараз, зазначила Колонна, така сама маніпуляція відбувається, коли, вдаючись до всіх засобів і погроз, росія призначає “референдуми” на територіях, що були захоплені силою.

Вона підкреслила, що маніпуляції призводять до того, що слова втрачають сенс. “Тому наша робота, наше завдання навколо столу Ради безпеки полягає в тому, щоб сенс відновити”, - наголосила міністр.

Читайте також: Франція та Румунія підписали угоду про спрощення експорту українського зерна

Глава МЗС Франції зазначила, що сьогодні, коли росія вчиняє злочини за межами своїх кордонів, МКС зможе вести розслідування за фактом злочину проти людяності і воєнних злочинів.

“Ми побачимо висновки, яких дійде МКС. Важливо, щоб винні були виявленні і постали перед судом. (...) Жертви та їхні близькі мають бути впевнені, що ці злочини не залишаться безкарними. Це наш обов’язок перед ними”, - сказала Колонна.

Глава МЗС Франції також обговорила з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою механізми притягнення рф до відповідальності за її злочини в Україні та відновлення постраждалих від війни регіонів. Про це глава української дипломатії написав у Твіттері.

«Під час нашої зустрічі моя французька колега Катрін Колонна і я зосередилися на способах притягнення росії до відповідальності за її злочини та внеску Франції у відновлення постраждалих від війни регіонів України. Я презентував Київський договір безпеки. Також ми працюємо над постачанням нових CAESAR в Україну», - зазначив Кулеба.

Читайте також: Кулеба: путін хоче кинути більше людей у вогонь війни, яку не має шансів виграти

Як повідомлялося, у четвер, Рада Безпеки ООН в рамках тижня високого рівня 77-ї сесії Генасамблеї проводить засідання щодо боротьби з безкарністю у зв’язку з російською війною в Україні.

Раніше Кулеба наголосив в ООН на важливості надання Україні необхідної зброї та притягнення росії до відповідальності для уникнення подальших звірств.

Фото: Catherine Colonna, Twitter

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-