росія не зможе нав'язати свою волю шляхом псевдореферендумів - Макрон

росія не зможе нав'язати свою волю шляхом псевдореферендумів - Макрон

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон заявляє, що росія не зможе нікому нав'язати свою волю за допомогою псевдореферендумів на окупованих територіях України.

Про це Макрон заявив, виступаючи на загальних дебатах 77-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, передає кореспондент Укрінформ.

“росія зараз має зрозуміти, що вона не зможе нав'язати свою волю військовими засобами, навіть якщо будуть цинічно організовані якісь підставні "референдуми" на територіях, які перебувають в умовах окупації. Члени Ради безпеки ООН мають сказати про це чітко та ясно”, - сказав президент Франції.

Він нагадав, що 24 лютого цього року “росія, постійний член Ради безпеки навмисно порушила Статут ООН та принцип суверенної рівності держав". 16 березня Міжнародний суд ухвалив, що російська агресія - незаконна, і зажадав виведення її військ.

“У той момент, коли я виступаю перед вами, російські війська є в Україні. Наскільки мені відомо, українських військ у росії немає – це факт”, - наголосив Макрон.

Читайте також: Макрон і Трасс домовилися підтримувати контакти для посилення допомоги Україні

На його переконання, відновити мир дозволить тільки угода про дотримання міжнародного права. "Переговори будуть можливі, тільки якщо суверенним чином Україна цього захоче, і якщо росія сумлінно погодиться із цим", - упевнений французький лідер. При цьому він підкреслив, що перемовини приведуть до результату, тільки якщо поважатиметься суверенітет України, буде звільнено її територію та захищено її безпеку.

За словами президента Франції, розв'язавши війну проти України, росія вирішила відкрити шлях для інших воєн та анексій у Європі, а завтра – можливо, в Азії, Африці чи Латинській Америці.

“Те, що діється з 24 лютого, - це повернення до епохи імперіалізму та колоній. Франція  відмовляється йти цим шляхом. Ми невпинно прагнутимемо миру, наша позиція чітка. І саме обстоюючи цю позицію, я веду діалог з росією від самого початку цієї війни протягом усіх останніх місяців. І продовжуватиму вести цей діалог, оскільки таким чином разом ми прагнутимемо миру”, - стверджує Макрон.

Читайте також: Радбез ООН має обмежити право вето «у разі масових злочинів» - Макрон

Він додав, пошук миру полягає у гуманітарній, економічній, військовій підтримці, яка з 24 лютого надається українському народу, аби він здійснював своє законне право на самооборону та зберіг свою свободу. “Пошук миру ведеться також через засудження вторгнення в суверенну державу, порушення принципів нашої колективної безпеки, військових злочинів, скоєних росією на українській землі. Ми відмовляємось терпіти безкарність”, - підсумував президент Франції.

Як повідомлялося, 20 вересня розпочалися загальні дебати 77-ї сесії Генасамблеї ООН, де виступають лідери держав, глави урядів, керівники зовнішньополітичних відомств країн-членів. 

Фото: OUEST-FRANCE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-