Кулеба в ООН: Найкращий спосіб зупинити путіна – надати Україні необхідну зброю

Кулеба в ООН: Найкращий спосіб зупинити путіна – надати Україні необхідну зброю

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підкреслив в ООН важливість надання Україні необхідної зброї та притягнення росії до відповідальності для уникнення подальших звірств.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив журналістам перед засіданням Ради Безпеки ООН високого рівня в четвер, яке обговорює питання притягнення росії до відповідальності за вторгнення в Україну.

«Принцип територіальної цілісності кожної держави-члена є надзвичайно важливим, - сказав Кулеба. - Тому ми скористаємося цією можливістю для подальшої консолідації миролюбних країн-членів ООН... Найкращий спосіб не допустити подальших російських звірств, зупинити путіна - це надати Україні всю необхідну зброю, яка дасть нам змогу звільнити наші території і врятувати людей від убивств, катувань, ґвалтувань та інші злочинів російської армії на території України».

Читайте також: Підтримка миру і безпеки в Україні: розпочалося засідання Ради безпеки ООН

Щодо боротьби з безкарністю, то слід було б надати Міжнародному кримінальному суду всі можливості для притягнення винних у злочинах проти людяності, воєнних злочинах, злочині геноциду, а також створити спеціальний трибунал, щоб судити росію за злочин агресії, зазначив Кулеба. Проте, за його словами, «з юридичних причин МКС не може цього зробити, але злочин агресії не повинен залишитися безкарним».

Він пояснив, що росія «ніколи не ратифікує поправку, яка дозволяє судити цю країну за злочин агресії».

«Але я впевнений, що ми знайдемо вихід. Ми знайдемо рішення…Правосуддя - це також зброя, і важливо, щоб ми використовували її повною мірою», - зазначив Кулеба.

Читайте також: Кулеба: путін хоче кинути більше людей у вогонь війни, яку не має шансів виграти

Україна працюватиме з усіма країнами, які готові боротися з безкарністю і протистояти злу міжнародних злочинів, додав він.

«Ніщо не зупинить нас. Правосуддя і спеціальне міжнародне правосуддя потребує часу, але я запевняю вас, що разом ми переможемо і справедливість візьме гору», - наголосив Кулеба.

Відповідаючи на запитання, як він взаємодіятиме з міністром закордонних справ росії лавровим, який присутній на засіданні Радбезу, Кулеба зазначив: «Триматиму з ним соціальну дистанцію».

Як повідомлялося, у четвер, Рада Безпеки ООН в рамках тижня високого рівня 77-ї сесії Генасамблеї проводить засідання щодо боротьби з безкарністю у зв’язку з російською війною в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-