Якщо не спрацьовує один план - переходимо до іншого: омбудсмен розповів про обмін полоненими

Якщо не спрацьовує один план - переходимо до іншого: омбудсмен розповів про обмін полоненими

Укрінформ
Робота зі звільнення захисників Маріуполя та інших військопополонених та цивільних заручників ведеться щоденно, і коли не спрацьовує один план, причетні до цього процесу одразу переходять до інших планів.

Про це Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець поінформував у інтерв’ю Kyiv Post, передає Укрінформ.

Серед іншого, він зазначив, що немає таких норм міжнародного права, які рф не порушила би під час широкомасштабного вторгнення в Україну.

«Єдине, що можу сказати, що відколи я обійняв посаду Омбудсмена, я бачу щоденну роботу для звільнення не тільки захисників Маріуполя, але й інших військовополонених, а також цивільних заручників. Коли не спрацьовує один план, ми одразу переходимо до другого чи третього. І сьогодні ця робота продовжується», - поінформував Лубінець.

Читайте також: Лубінець закликає світ не допустити розстрілів українських військовополонених

Уповноважений ВРУ із прав людини запевнив, що якщо громадяни у деталях не знають про план, це не означає, що робота щодо цього не ведеться. При цьому він нагадав, що центральну роль тут виконує ГУР.

Серед іншого, Лубінець заявив, що, не дивлячись на бойові дії, переговорний процес іде, і військовополонені та цивільні заручники повертаються додому.

«Так, цей процес відбувається повільно і не в тому обсязі, як нам би хотілося, але він відбувається, і деталі його ми не розголошуємо, допоки останній полонений не опиниться в безпеці», - сказав омбудсмен.

При цьому, за його словами, Україна використовує інструменти міжнародних організацій, посередництво, посилює світову санкційну політику, щоб змусити рф повернути українських громадян та припинити агресію проти нашої держави.

Читайте також: Україна закликає світ створити Спецтрибунал щодо злочинів росії

Також, за його словами, є розуміння того, що і рф прагне звільнити осіб, які перебувають наразі в Україні, «і тому ми маємо важелі впливу».

Окремо він поінформував, що рф не виконує норми Женевських конвенцій як по відношенню до військовополонених, так і по відношенню до цивільних осіб.

«Тому з «класичним» виконанням норм (Женевської – ред.) конвенції (1949 року про захист цивільного населення під час війни – ред.) виникають проблеми. Так, до прикладу, російське МЗС протидіє наданню консульських послуг Посольством Швейцарії на території рф для громадян України, навіть коли йде мова про дотримання прав дитини», - сказав Лубінець.

Український омбудсмен уточнив, що наразі українська влада не може отримати навіть підтвердження перебування військовополонених на території рф.

Читайте також: ЄСПЛ зобов'язав росію забезпечити права полонених захисників Азовсталі

«Про якісь більш комплексні речі зараз мова не йде. Однак це не означає, що ми не будемо цього продовжувати добиватися», - заявив він.

Відповідаючи на питання, якою є ситуація з допуском представників ООН і МКЧХ до українських військовополонених у Оленівці, український омбудсман заявив, що наразі відомо, що відповідна місія була створена. За його словами, це особиста ініціатива, а значить - і відповідальність генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша.

«За повідомленням спікера генсека ООН Стефана Дюжарріка, ООН має команду зі встановлення фактів, яка готова розслідувати напад на українську в’язницю у Оленівці. До групи фахівців увійшли бразильський генерал-лейтенант поліції у відставці, ісландський дипломат і співробітник поліції Нігеру», - уточнив чиновник.

За інформацією Лубінця, ця група вивчає матеріали дистанційно і поки не зможе зайнятися розслідуванням на місці події, оскільки безпекова ситуація залишається напруженою.

«Зі свого боку можу запевнити, що Україна готова сприяти відповідній місії і надати гарантії безпеки. Я, як і раніше, готовий супроводжувати місію і продовжую добиватися доступу до місця трагедії, але запит на спілкування з пораненими українськими військовополоненими – свідками вибуху, залишається без відповіді», - уточнив він.

Читайте також: Зеленський вірить у результат щодо чергового обміну полоненими

Посадовець зазначив, що за наявною у нього інформацією, представники МКЧХ доступу до Оленівки також не отримали.

Як повідомлялося, 13 серпня Лубінець зустрівся з рідними військовополонених захисників Маріуполя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-