ЄСПЛ зобов'язав росію забезпечити права полонених захисників Азовсталі

ЄСПЛ зобов'язав росію забезпечити права полонених захисників Азовсталі

Укрінформ
Європейський суд з прав людини в терміновому порядку розглянув клопотання України щодо дотримання росією прав полонених захисників України та поширив застосування термінових вказівок у міждержавній справі «Україна проти Росії (Х)» щодо військовополонених.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції у Фейсбуці.

“23 серпня 2022 року ЄСПЛ у терміновому порядку розглянув клопотання України щодо дотримання росією прав полонених захисників України та поширив застосування термінових вказівок у міждержавній справі «Україна проти Росії (Х)» щодо військовополонених. Розглянувши клопотання України, ЄСПЛ зазначив, що у справі «Олійниченко проти Росії та України» ним надано російській федерації термінові вказівки щодо негайного забезпечення закріплених Конвенцією прав, включаючи медичну допомогу, що охоплюють будь-які запити від імені українських військовополонених, у яких надано достатньо доказів щодо серйозного і неминучого ризику завдання непоправної шкоди їхній фізичній цілісності (стаття 3 Конвенції) та/або праву на життя (стаття 2 Конвенції)”, - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, ЄСПЛ наголосив, що надані росії вказівки щодо українських військовополонених продовжують діяти, та вказав, що вони також застосовуються і у міждержавній справі «Україна проти Росії (Х)». Крім того, ЄСПЛ терміново поінформував Комітет міністрів Ради Європи про вказане рішення.

«Рішення ЄСПЛ є підтвердженням того, що суд уважно ставиться до усіх справ, пов’язаних зі збройною агресією, незважаючи, чи то міждержавна, чи індивідуальна справа. Тимчасові заходи у міждержавній справі України проти росії тепер також охоплюють і права військовополонених», – зазначила заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

Читайте також: В ООН сказали, що заважає її фахівцям почати розслідування теракту рф в Оленівці

Як повідомлялося, напередодні Міністерство юстиції та Міністерство закордонних справ України в межах міждержавної справи “Україна проти росії (Х)” подали низку нових термінових вимог до ЄСПЛ щодо забезпечення права на життя та заборону катування стосовно українських захисників Азовсталі, які потрапили в полон російських загарбників.

Україна також вимагала вжиття термінових заходів щодо недопущення використання українських захисників у будь-якого роду «трибуналах» та інших показових судилищах, зрежисованих росіянами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-