Україна подала до ЄСПЛ нові термінові вимоги проти росії щодо захисників «Азовсталі»

Україна подала до ЄСПЛ нові термінові вимоги проти росії щодо захисників «Азовсталі»

Укрінформ
Міністерство юстиції та Міністерство закордонних справ України в межах міждержавної справи «Україна проти росії (Х)» подали низку нових термінових вимог до Європейського суду з прав людини щодо захисників Азовсталі.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві Міністерства юстиції та Міністерства закордонних справ, про що інформує пресслужба Мін’юсту.

«Сьогодні, 23 серпня 2022 року, Україна подала низку нових термінових вимог у порядку Правила 39 Правил ЄСПЛ щодо забезпечення права на життя та заборону катування, гарантованих статтями 2 та 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, стосовно українських захисників Азовсталі, які, самовіддано тримаючи оборону до останнього, потрапили в полон російських окупантів”, - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що клопотання подано в межах міждержавної справи «Україна проти Росії (Х)» за заявою № 11055/22 щодо порушення прав людини під час повномасштабного вторгнення росіян в Україну.

Україна також вимагає вжиття термінових заходів щодо недопущення використання українських захисників у будь-якого роду «трибуналах» та інших показових судилищах, зрежисованих російськими загарбниками.

Повідомляється, що окремо Україна звернулася до ЄСПЛ з вимогою змусити росію надати інформацію щодо тримання та медичного забезпечення, якого потребують українські герої.

«Українські захисники Маріуполя є комбатантами, законними учасниками воєнних дій. У разі потрапляння в полон, вони отримують статус військовополонених, який вимагає належного поводження на основі третьої Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 1949 року. Проведення будь-яких судилищ над військовополоненими в цілях пропаганди забороняється і прирівнюється до воєнних злочинів. Ми звертаємося до світу з вимогою використати всі наявні механізми задля захисту наших військовополонених і притягнення РФ та конкретних осіб до відповідальності за їхні злочини», – наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Водночас заступник міністра юстиції Ірина Мудра зауважила, що Україна фіксує злочини російської федерації та використовує наявні міжнародно-правові можливості задля забезпечення прав українських захисників, які перебувають у полоні російських окупантів.

«Наша позиція чітка: вони є військовополоненими, жодного суду не може бути проведено над ними. Ми очікуємо, що ЄСПЛ уважно розгляне і задовольнить клопотання України», – заявила Мудра.

Читайте також: росіяни вивезли до «Лефортово» чотирьох жителів Мелітополя, яких хочуть засудити до довічного

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово захопленому Маріуполі загарбники планують влаштувати самосуд над українськими захисниками. Україна закликає увесь цивілізований світ не допустити цього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-