Україна закликає світ створити Спецтрибунал щодо злочинів росії

Україна закликає світ створити Спецтрибунал щодо злочинів росії

Заява
Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ закликають усі держави та організації підтримати створення Спеціального трибуналу щодо злочинів росії в Україні.

Як передає Укрінформ, про це ідеться у заяві МЗС до Дня Незалежності, опублікованій на сайті українського зовнішньополітичного відомства.

“24 серпня Україна відзначає 31-у річницю відновлення незалежності. У цей день у 1991 році Верховна Рада ухвалила Акт проголошення незалежності України, успадкувавши державність від Української народної республіки (1917-1921), незалежність якої була знищена більшовицькою диктатурою. Ми розпрощалися зі своїм радянським минулим та почали самі визначати свою долю.

Відтоді український народ досяг більшого, ніж за всю свою попередню тисячолітню історію: ми утвердили себе як країна Свободи та Гідності, як креативна та інноваційна держава різноманіття та нових нескінченних можливостей. Цього року ми закріпили свій намір набути повноправне членство в Європейському Союзі, отримавши статус кандидата на вступ до цієї організації та прискоривши темпи європейських реформ навіть в умовах повномасштабного військового вторгнення російської федерації на нашу територію, що триває вже шість місяців”, - ідеться у заяві.

Читайте також: Трибунал для путіна: Костін обговорив із представником Ради Європи створення механізму

У МЗС наголошують, що 24 лютого сміливість стала атрибутом сучасного національного бренду України в боротьбі проти ворога, який прийшов, щоб знищити Українську державу, націю та ідентичність.

Збройні сили України, інші сили оборони та весь народ показали приклад героїзму, єдності та самопожертви в ім’я свободи та захисту нашої незалежності, зазначили дипломати.

"Ми боремося з державою-агресором на суші та в повітрі, на морі, в інформаційній та кіберсфері, що робить внесок кожного громадянина України дуже вагомим", - заявляють у МЗС.

"Ми вдячні нашим партнерам і друзям, які запровадили руйнівні санкції проти росії, надали українському народу рішучу військову, гуманітарну та фінансову підтримку та розділили свої домівки з тими українцями, яких війна змусила тимчасово виїхати за кордон. Життєво важливо і надалі продовжувати підтримувати Україну, щоб подолати найбільший з часів Другої світової війни виклик для людства”, - наголосили в зовнішньополітичному відомстві.

Як зазначили дипломати, “усі країни, зацікавлені у відновленні сталого миру та міжнародного порядку, заснованого на правилах, повинні докласти зусиль для притягнення всіх російських воєнних злочинців і політичного керівництва рф до відповідальності за вчинення жахливих воєнних злочинів, які принесли страждання українському народу та загрожують глобальній безпеці”.

У МЗС закликають “всі держави та організації підтримати створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Разом ми повинні докласти зусиль до того, щоб режим путіна втратив увесь свій вплив у світі та здатність вести загарбницькі війни проти суверенних держав. Тож закликаємо наших партнерів запровадити повне нафтогазове ембарго, розширити секторальні та персональні санкції проти росії, російських еліт і державних підприємств, а також повністю відрізати росію від західної банківської системи”.

Читайте також: В ОП зустрілися із головним прокурором у справі Мілошевича – говорили про трибунал над путіним

На думку дипломатів, “урок 2014 року, коли росія окупувала Крим і розв’язала війну на Донбасі, дуже чіткий: будь-який компроміс із кремлем сьогодні обернеться ще жорстокішою агресією завтра. Визначення поразки агресора як кінцевої мети є найкращою інвестицією у тривалий стійкий глобальний мир, де панує верховенство міжнародного права”.

“Ми віримо, що з широкою та незмінною міжнародною підтримкою Україна відзначатиме наступний День Незалежності в мирі та в межах своїх міжнародно визнаних кордонів”, - заявили у МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, 24 серпня 2022 року Україна святкує 31-у річницю проголошення незалежності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-