Україна святкує День Незалежності

Україна святкує День Незалежності

Укрінформ
У середу, 24 серпня, Україна святкує 31-у річницю проголошення незалежності.

День Незалежності України відзначається на честь ухвалення Верховною Радою УРСР у 1991 році Акта проголошення незалежності України – політико-правового документа, який засвідчував новий статус Української держави.

До своєї незалежності Україна йшла довгим шляхом. Її початком є існування Антської держави, державного об’єднання полян Русі, згодом об’єднання Руської держави з центром у Києві. З розпадом Київської держави традиції державності перейшли до Галицько-Волинського князівства. Далі було Литовсько-Руське велике князівство, у складі якого Київська і Волинська землі користувалися значною автономією.

Читайте також: Боррель – українцям: Разом ми - Європа, і разом ми - сила

У XVII ст. на території сучасної України починає формуватися Козацька держава. Понад сто років козаки боролися за незалежність України, але досягти її їм так і не вдалося. У XVIII ст. український народ втратив свою державність та опинився у межах двох імперій – російської та Австрійської на наступних двісті років.

У XIX - на початку XX ст. зароджується і розвивається український національний рух, який привів до Української революції 1917-1921 pр. та відродження української державності. Формується Центральна Рада, яка своїм ІІІ Універсалом проголошує про створення Української Народної Республіки, а IV Універсалом оголошує незалежність УНР. У 1919 році Акт Злуки засвідчив соборність українських земель. Однак УНР як держава проіснувала не довго. Український народ втратив шанс мати власну державу до кінця ХХ ст.

Після серпневого путчу в москві позачергова сесія Верховної Ради УРСР 24 серпня 1991 року проголосила незалежність України та створення самостійної держави – України. Це означало, що Українська держава має свою неподільну й недоторканну територію, на якій діють виключно Конституція і закони України.

Читайте також: Зеленський взяв участь у церемонії підняття Державного Прапора

Повну державну незалежність Україна здобула після проведення загальнонаціонального референдуму 1 грудня 1991 року, коли за її незалежність висловились 90,32% громадян.

Цього року найбільше національне свято є як ніколи особливим і тривожним, адже саме 24 серпня виповнюється пів року, як Україна протистоїть повномасштабному вторгненню росії.

У рамках відзначення Дня Незалежності 24 серпня монумент «Батьківщина-мати» у Києві та інші знакові місця підсвітять кольорами Державного Прапора, а в Національному заповіднику "Софія Київська" священники всіх церков молитимуться за Україну.

Окрім того, на столичному Хрещатику буде виставка знищеної російської військової техніки.

Водночас влада закликала українців бути особливо пильними цього тижня: безумовно дотримуватися заходів безпеки і за сигналу повітряної тривоги одразу йти в укриття. Президент Володимир Зеленський застеріг, що коли Україна відзначатиме День Незалежності, росія може вдатися до особливої жорстокості.

У Києві та багатьох інших містах через загрозу ракетних ударів та провокацій з боку росії заборонили масові заходи, пов'язані із великим скупченням людей.

Тим часом День Незалежності України відзначатимуть у різних країнах світу, де пройдуть ланцюг єднання, фестиваль, парад, велопробіг, благодійний ярмарок та інші заходи.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у вітанні з нагоди Дня Незалежності, яке оприлюднила пресслужба парламенту, наголосив, що український народ платить неймовірну ціну у нинішній війні за свою незалежність, проте має історичний шанс перемогти "імперію зла".

“31 рік тому, у 1991 році Верховна Рада України ухвалила Акт проголошення незалежності України. Як зазначено у цьому документі, незалежність нашої держави була проголошена «виходячи зі смертельної небезпеки, яка нависла над Україною у зв'язку з державним переворотом» у російській імперії, котра тоді існувала у вигляді СРСР. Попри «смертельну небезпеку», тоді Україні вдалося здобути незалежність безкровно й нарешті створити самостійну Українську державу. Створити, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні. Створити на основі «права на самовизначення»”, - зазначив Стефанчук.

За його словами, саме це відмежовує Україну від «імперії зла», в основі якої "сторіччями лежать брехня та зрада, геноцид і мародерство, погрози усьому світові й залякування власних громадян".

Спікер зауважив, що за понад 30 років незалежності Україна пережила багато зазіхань росії на її незалежність. У цьому зв'язку він нагадав про спробу відокремити Крим у 1994 році, конфлікт на острові Тузла у 2003, постійні газові війни та втручання в українські вибори, спробу анексії Криму та воєнну агресію на Сході у 2014-му.

"Проте українському народові вдалося пройти ці випробування та відстояти свою незалежність. І тому «імперія зла» пішла на повномасштабну війну. Як і 31 рік тому, над Україною знову «нависла смертельна небезпека», знову джерелом цієї небезпеки є агресивна, неадекватна, злочинна російська імперія”, - наголосив Голова ВР.

Він зауважив, що сьогодні, 24 серпня, - рівно пів року, як триває війна українського народу за незалежність: "За незалежність від «імперії зла», від терористів, які є «гідними» спадкоємцями катів часів царської охранки та радянського НКВС".

"Сьогодні український народ платить неймовірну ціну у цій війні, а тому кожен українець на своєму місці має робити все можливе для наближення нашої спільної перемоги. Саме сьогодні у нас є історичний шанс перемогти, перемогти й закрити цей гештальт назавжди та не передавати вирішення цього питання у спадок нашим дітям та онукам”, - заявив Стефанчук.

Він додав, що українці відстояли столицю від загарбників і поступово відвоюють тимчасово окуповані території.

“Саме українців сьогодні розуміє та підтримує весь цивілізований світ. Хоча попереду ще багато випробувань і складнощів, саме зараз відбувається формування справжньої суб’єктної, самостійної та незалежної Української держави. І ми це обов’язково зробимо разом. Бо, мабуть, у цьому й полягає місія нашого покоління українців”, - наголосив спікер.

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк вважає, що незалежність – це і є розуміння, що за спиною стоїть велика і єдина країна у світі, здатна протистояти імперії вбивць.

Про це він зазначив у Твіттері

«Незалежність… Це коли ти розумієш, що в тебе за спиною – Велика країна, єдина у світі, яка може протистояти варварській імперії вбивць. Пів року визвольної війни. Пів року незламності та звитяги. Нам давали три дні. А сьогодні всі у захваті від України. З Днем Незалежності, моя рідна!», - підкреслив Подоляк.

Київський міський голова Віталій Кличко у привітанні з Днем Незалежності України підкреслює, що українці не здадуться, усе подолають і переможуть

"Друзі! Не такою ми собі уявляли 31 річницю Незалежності України… російський агресор прийшов, щоб знищити нашу державу й українців", - йдеться у повідомленні, розміщеному на сторінці Кличка у Фейсбуці.

"Та Україна відважно б’ється за свою землю і свою волю! Ми показали, що не боїмося і не здамося. Показали, як любимо свою країну. Ми все подолаємо, як би складно не було. Ми переможемо! Вірте в себе! Вірте в Україну! З Днем Незалежності!", - наголосив Кличко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-