Хотіли – отримуйте: «парад» ганьби в Києві, на який заслужив ворог

Хотіли – отримуйте: «парад» ганьби в Києві, на який заслужив ворог

Укрінформ
На Хрещатик завезли російської техніки на понад $200 млн. І це крупинка. ЗСУ знищили набагато більше, а втрати рф вимірюються десятками мільярдів

На Хрещатику, в самому серці Києва, який російські війська планували взяти за 3 дні й де збиралися влаштувати парад, за пів року повномасштабного вторгнення таки з'явилася російська військова техніка. Але є нюанс. Вона іржава, виведена з ладу та без екіпажу. Йдеться про виставку знищеної українськими захисниками техніки рф, яку привезли на головну вулицю країни напередодні 31-го Дня Незалежності.

Що відомо про цю ініціативу і чому вона така важлива?

Яка техніка рф візьме участь у «параді»: подробиці від Міноборони

На Хрещатику виставлено близько 80 одиниць знищеної російської техніки, яку доставлено з різних регіонів України, де ворог намагався і досі ще намагається здійснити свої злочинні наміри.

Лінійка російських танків – Т90, Т80, Т72 різних модифікацій, САУ, реактивна артилерія («Град», «Ураган»), бронетранспортер, російські «аналоговнєтні» ЗРГК «Панцир-С1», ВОС «Солнцепьок», САУ «Хоста» та багато іншого, як от залишки ракет від комплексів С-300 та снарядів від РСЗО, з яких окупанти обстрілювали українські міста.

«Постачальниками» експонатів на подібні виставки є усі складові Сил оборони України: ЗСУ, ГУР МОУ, Нацгвардія, СБУ, Держприкордонслужба, Нацполіція та інші. Мета цієї виставки – наочно продемонструвати, яку лавину заліза, що несе смерть, зупинили українці. Нагадати усім, що війна триває. Що наші воїни потребують підтримки, - пише на своїй сторінці у Facebook міністр оборони України Олексій Рєзніков. - Ми повинні тримати єдність і бути готовим бити ворога. Сили оборони України вже довели, що вміють це робити блискуче».

Понад 45 тис. російських окупантів, продовжує пан Рєзніков, тепер будуть ходити на парад тільки під співи кобзона». Крім того, за 6 місяців Великої війни уже знищено понад 10 тисяч одиниць важкої російської техніки та озброєння, включно з флагманом чф рф крейсером «москва».

«Цей «парад» свідчить, що українці вже зробили те, у що ніхто не вірив – зупинили колись «другу армію світу», - каже глава Міноборони. - Попереду ще багато складних випробувань, важких боїв. На жаль, попереду втрати. Але з кожним днем все більше людей вірить, що перемога України неминуча».

Недешеві втрати: ЗРПК Панцир-С1 – $20 мільйонів, БМО-Т – $400 тисяч

Військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко один із перших побував на «параді» й на прохання Укрінформу прокоментував побачене.

«Що там є? Десятки одиниць танків Т-72Б3 зразка 2016 року та Т-80БВМ, кілька одиниць САУ Мста-С, «Гвоздика», САУ 2С34 «Хоста», так само БТР-82А. Дуже поодинокі БМО-Т», - розповідає експерт.

На питання, в яку суму можна все це оцінити, пан Коваленко відповів: «Важко оцінити вартість цієї техніки. Багато в чому тому, що частина з неї дісталася росії у спадок від СРСР. Тобто вона не витрачала коштів на її виробництво, хіба що на модернізацію, ремонт, обслуговування. Але тут цікаво те, що не завжди та модернізація, ремонт та обслуговування, які обліковувалися на папері, відбувалися насправді».

До слова, у березні ц.р. Мережею «гуляла» інформація (не можемо ані підтвердити, ані спростувати, - Авт.), що захист російських танків Т-72 і Т-80, був виготовлений із… картонних лотків з-під яєць.

Втім, повернімося до «параду».

Серед представленої техніки є не просто дорога, як от ЗРПК Панцир-С1, а по-справжньому унікальна, наприклад БМО-Т.

«І тут уже питання не так у її формальній ціні, як у тому, що вона штучна, тобто її цінність набагато вища. Загалом же можу сказати, що на Хрещатику зараз зібрано техніки на понад $200 млн», - каже оглядач групи «Інформаційний спротив».

До «експонатів», які заслуговують на окрему увагу Олександр Коваленко відніс уже згаданий ЗРПК Панцир-С1, оскільки він найдорожчий із представлених зразків. Експортна ціна за одиницю – до $20 мільйонів.

«БМО-Т – важка бойова машина вогнеметників. Призначається для транспортування о/с вогнеметного відділення (Див. відео нижче). Їх було випущено лише 10 одиниць, вартість - $400 тисяч», - каже Коваленко.  

Цікава і САУ 2С34 "Хоста". Це глибока модернізація 2С1 "Гвоздика", яка була випущена спеціально для зс рф із 2003 по 2008 рр. у кількості всього 50 одиниць. Вартість – близько $100 тисяч.

«Особливу увагу слід приділити СПР-2 «Ртуть-БМ» - станція перешкод радіовибухам боєприпасів. У Росії модернізована версія цієї станції була зроблена у кількості дещо більше 10 одиниць, а тому, це унікальний та штучний апарат», - звертає увагу військовий експерт. І додає: «Зрозуміло, це незначна частина того, що нашими ЗСУ було знищено».

Окремо він відзначив знищений, але відсутній на Хрещатику Т-90 «Прорив» - найсучасніша модернізація танків Т-90 (на головній вулиці столиці представлено Т-90А).

«Також я не побачив БМП-1АМ «Басурманин». Це дуже рідкісна модернізація БМП-1 2018 року з БМ від БТР-82А і двигуном УТД-20С1 на 300 к.с. Декілька таких машин ЗСУ взяли як трофеї, а сам БМП штучний, тобто не серійний продукт», - додав Олександр Коваленко.

З представленої техніки можна визначити кілька груп. Ту техніку, яку можна відновити і використовувати в бойових діях. Ту, яку можна лише пустити на запчастини. І ту, яку можна відправити тільки на металобрухт.

Фахівці Експертно-наукової ради УАВтормет, базуючись на даних ремонтних підрозділів, зробили цікаві підрахунки: середня вартість брухту, отриманого після розбирання знищеного танка Т-72, становить приблизно 5000–5200 грн/т брухту, БМД 1 – 4500–4800 грн/т брухту, БТР 80 – 4900–5100 грн/т брухту.

«Музейні експонати так само слід розглядати як варіант. Тим більше, що після перемоги має бути створений великий музей війни. У цьому музеї мають бути представлені всі види російської зброї та техніки, знищені ЗСУ, з детальним описом. Це справжня ганьба російської армії. І про цю ганьбу повинен знати увесь світ», - переконує пан Коваленко.

А ще – він пропонує медаль «За оборону України» виплавляти зі стволів знищеної російської техніки: «Я навіть подав відповідну петицію на сайті президента. Хай у ворогів палає від наших нагород ще яскравіше!»

Підтримати петицію можна за посиланням: https://petition.president.gov.ua/petition/160292

На Хрещатику рф постає не образі танкових колон, що сунуть по Червоній площі, а в образі розбитої, обвугленої армади – слабкості, тобто

«Ідея правильна! Вони хотіли стати технікою на Хрещатику – стали. Нехай бояться своїх бажань, бо їх втілюють ЗСУ», - коментує журналіст, телеведучий Віталій Гайдукевич.

Він також звернув увагу на те, що серед відвідувачів виставки було чимало дітей з батьками.

«Ця війна не за територію. І не за геополітичний вектор розвитку. Вона про те, що у нас в головах – за сенси, за смисли, за право трактувати реальність так, як ми вважаємо за потрібне, а не москва», - наголошує пан Гайдукевич.

Якщо спростити – це війна за картинку реальності в головах наших дітей.

«Ту картинку, яка буде формувати причинно-наслідкові зв’язки в їх діях і в діях їхніх дітей. Це розуміє росія і тому вони крадуть дітей з окупованих територій. Крадуть, вивозять і будуть намагатися формувати їхню свідомість на чужині, ліпити з них нових яничарів. Це маємо усвідомлювати і ми – діти є свідками цієї війни, її героїзму та її трагедії. Вони мають це бачити, усвідомлювати, знати, хто є ворог, хто захисник, що таке добро і зло. І щоб це пережити глибоко – вони мають доторкнутися до знищеного ворога. Поставити свої «чому?» і отримати від батьків відповіді на ці питання», - каже журналіст.

«Мені дуже сподобалася ця ідея. Тим, хто це придумав – велика дяка. Все це вкладається в загальну ідею десакралізації російської військової могутності», - відзначає Павло Казарін - журналіст, письменник, який з перших днів війни пішов на фронт захищати Україну.

Впродовж років рф намагалася всіх переконати в тому, що вона є «другою армією» і що не ніхто не може їй нічого протиставити. За виключенням окремих країн, як от США, Китай…

«Ми останні півроку наочно переконуємося в тому, що російська армія є таким собі колосом на глиняних ногах. І що ЗСУ, перебуваючи в ролі біблійного Давида, який бореться з велетнем Голіафом, може доволі успішно цьому Голіафові протистояти. І ця історія про знищену техніку рф на Хрещатику, на мою думку, має дуже міцний символізм», - каже пан Казарін.

«Парад - саме такий - потрібен. Хай побачить весь світ, яка «непереможна» армія рашистів. Адже одна справа, коли знищена та пошкоджена техніка стоїть на місцях боїв, і зовсім інша, коли її провезуть самісіньким центром української столиці. Цей «парад» є вшануванням наших захисників, живих і загиблих, підбадьоренням для поранених, тих, хто в полоні, підтримкою, для українців, які тимчасово живуть в окупації», - вважає культуролог Євген Савісько.

А ще - дзвінким ляпасом рашистам та їх союзникам. Фактично це парад ганьби для путіна та його банди.

«Це один з символів нашої перемоги у війні, ствердження нашої сили та незламності», - наголосив пан Савісько.

«До людей, які запропонували і втілили цю ідею ставлюся з величезною повагою. Респект! Зрозуміло, що знайдуться ті, хто критикуватиме, мовляв, поки не на часі це все й так далі. Але я так не вважаю. Для внутрішньо-української аудиторії ця виставка є демонстрацією перемог України. І - ударом по російській міці. рф постає не в образі танкових колон, що сунуть по Червоній площі, а в образі розбитої, обвугленої армади – слабкості, тобто. Фактично проектується: в Україні росіянська армія може бути виключно в такому от стані», - висловився політолог Олег Саакян.

Для російської аудиторії…

«Це серйозний удар просто в серце їх режиму, це удар під дих міфу про силу їхньої «непобєдімой» армії, - каже політолог. – Ну, хотіли парад – отримуйте парад. Все це в російському суспільстві викликає резонанс через дисонанс з тієї пропагандистською картинкою, яку всі ці роки малював їм на замовлення кремля».

Фактично цей «парад» – інформаційно-психологічна наступальна операція в тилу ворога.

Нарешті, третя аудиторія – міжнародна.

«Виставка розбитої техніки русні не просто демонструє Україну, яка чинить спротив, а Україну, яка здатна перемагати, яка є сильною. А картина обвугленої техніки рф, причому не тільки старої, а й новітньої – «аналоговнєтной» – повірте, це справляє неабияке враження на іноземних журналістів та на дипломатичні місії в Києві. Та й ширше – на усе світове співтовариство», - каже пан Саакян.

Важливо, що наші партнери і союзники також до цього причетні. І їм приємно це усвідомлювати: «Демократичний світ, по суті, став тилом для України».

Нашу державу забезпечують зброєю, фінансами, базами для навчань військовослужбовців і так далі. Наші партнери закривають ті дефіцити, які на сьогодні ми не можемо покрити самі.

«У кожній підбитій російській машині є певний відсоток зусиль наших партнерів. І тому така демонстрація на Хрещатику показує нашу спільну силу», - підсумовує Олег Саакян.        

До сказаного вище важко щось додати. Хіба що…

З 15 по 21 серпня в москві проходив форум «Армія-2022». Рекламувати зброю їздив особисто путін, пообіцявши клієнтурі рф «найсучасніші зразки». Але ж марно (!): об’єм укладених закордонних контрактів впав у 6 (!) разів. За словами президента американського науково-дослідницького інституту Wilson Center Марка Гріна, попит на російську зброю падає зокрема після того, як весь світ побачив цю «аналоговнєт» в дії в Україні. «Війна нанесла сильний удар по репутації російський постачальників», - каже він. Тим часом за даними Стокгольмського інституту дослідження проблем світу (SIPRI), зрив контрактів з ключовими клієнтами буде означати для раші «геополітичну катастрофу».

Слава Україні! Слава ЗСУ! Переможемо!   

Мирослав Ліскович. Київ        

Фото: Павло Багмут, Руслан Канюка, Укрінформ        

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-