Лубінець закликає світ не допустити розстрілів українських військовополонених

Лубінець закликає світ не допустити розстрілів українських військовополонених

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав міжнародні інституції застосувати всі можливі механізми впливу на москву, щоб не допустити розстрілів українських військовополонених.

Про це український омбудсман поінформував у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Я закликаю інституції, створені для запобігання порушення фундаментальних прав людини, застосувати всі можливі механізми впливу на москву, щоб не допустити розстрілів військовополонених і забезпечити належне поводження з військовополоненими та умови їх утримання з боку росії, та надати Україні та міжнародним інституціям вичерпну інформацію про місця їх утримання та стан здоров'я, а також забезпечити доступ міжнародних організацій до конфіденційного спілкування та спілкування з рідними, згідно Женевських конвенцій», - поінформував він.

Посадовець уточнив, що світова коаліція навколо України міцнішає, а у справжність звинувачень проти захисників Маріуполя не вірять і самі росіяни.

Читайте також: У Німеччині вказали росії на неприйнятність судилища над захисниками Маріуполя

Зокрема, Лубінець зазначив, що минулого тижня він звернувся до ​​верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович та директора Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ Маттео Мекаччі з проханням докласти зусилля, щоб зупинити рф, яка напряму чи через «днр» та «лнр» планує провести псевдосуд над українськими військовополоненими, які виведені з «Азовсталі».

«Звернення отримали також понад 100 омбудсманів інших країн. Керівництво Європейської мережі національних інституцій з прав людини (ENNHRI) напередодні перебувало з 3-денним візитом в Україні. Окреме звернення було підготовлено також до уповноваженої з прав людини в російській федерації тетяни москалькової», - заявив він.

За словами Лубінця, у листах «ми вкотре наголосили, що згідно Третьої Женевської конвенції, за жодних обставин військовополоненого не може судити будь-який суд, який не надає необхідних загальновизнаних гарантій незалежності і безсторонності, зокрема, судова процедура якого не забезпечує підсудному прав та засобів захисту».

Він наголосив, що спроби вивести військовополонених з-під дії Женевських конвенцій, визнавши організацію терористичною, теж не мають під собою юридичного підґрунтя.

Читайте також: Судилище над захисниками Маріуполя буде воєнним злочином – Офіс ООН з прав людини

При цьому Лубінець назвав важливим те, що 23 серпня ЄСПЛ у терміновому порядку розглянув клопотання України щодо дотримання рф прав полонених захисників України та поширив застосування термінових вказівок у міждержавній справі «Україна проти Росії (Х)» щодо військовополонених.

«У них йде мова про потребу негайного виконання росією закріплених Європейською конвенцією прав (право на життя, заборона катування тощо), включаючи медичну допомогу», - зазначив він.

Як повідомлялося, у тимчасово захопленому Маріуполі загарбники планують влаштувати самосуд над українськими захисниками. Україна закликає увесь цивілізований світ не допустити цього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-