Бойченко про підготовку «суду» в Маріуполі: рф хоче показати «перемогу» над полоненими

Бойченко про підготовку «суду» в Маріуполі: рф хоче показати «перемогу» над полоненими

Укрінформ
У росії немає перемог на фронті, тому вона хоче показати «перемогу» над полоненими, здійснивши незаконний «суд» над ними у тимчасово захопленому Маріуполі.

Таку думку висловив на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ Маріупольський міський голова Вадим Бойченко.

«Вони (загарбники – ред.), на жаль, перетворюють нашу філармонію, де відбувалися виключно свята, культурні події, на таку виставу, яка має назву «судилище» над нашими військовополоненими… Навіщо вони це роблять? Перше - це те, що ми бачимо, що немає перемог російської федерації на фронті, тому щось треба сьогодні показати. Показати "перемогу" над полоненими», - сказав Бойченко.

Крім того, на його думку, загарбники хочуть показати нашим захисникам, які боронять Україну, що жодні домовленості про збереження життя полоненим у рф не працюють.

Читайте також: ООН та Червоний Хрест мають дати оцінку подіям в Оленівці - мер Маріуполя

За словами Бойченка, картина «суду» над полоненими створюється росією "для внутрішнього споживача".

«І третє – вони хочуть перемог, перемог і для внутрішнього споживача у російській федерації, щоб показати, що вони цього досягають, і також для внутрішнього споживача у Маріуполі. ...Вони хочуть показати, що ті руйнування, ті вбивства, які скоїла російська федерація, це зробили ці героїчні хлопці, які захищали наше місто. Тобто, вони брешуть, підмінюють ці поняття», - заявив міський голова.

Він наголосив, що Маріуполь російські загарбники знищили на 50% і вбили людей більше, ніж нацисти у роки окупації міста під час Другої світової війни. «А кажуть, що це зробили наші Збройні сили України. Тобто, вони бачать, що час іде і треба поглиблювати цю брехню, яку вони зараз поширюють», - констатував Бойченко.

Він наголосив, що запланований загарбниками «суд» над українськими полоненими є воєнним злочином. У цьому зв'язку Бойченко нагадав про досягнуту за участю Червоного Хреста і ООН домовленість про те, що полонені, які вийшли з Азовсталі, «будуть їхати виключно в бік України». «Тобто, полоненого не мають судити. Але вони (загарбники - ред.), на жаль, перекреслюють ті домовленості, які були досягнуті», - наголосив він.

Щодо ймовірної дати цього судилища, Бойченко зазначив, що загарбники планують його на День Незалежності України. «Вони (загарбники – ред.) хочуть десь на наше свято, День Незалежності, зробити свій шабаш у місті Маріуполь... Але є декілька дат... Може бути й вересень», - сказав він.

Читайте також: росія досі не допустила Червоний Хрест до українських військовополонених в Оленівці - ЄС

Як повідомлялося, у Маріуполі загарбники планують у вересні влаштувати показовий «суд» над українськими захисниками. На сцені Маріупольської камерної філармонії російські загарбники збирали тюремні клітки, діаметр арматури 20 мм.

Понад 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня за наказом вищого військового керівництва та під гарантії міжнародних гуманітарних організацій вони погодилися на евакуацію з заблокованого загарбниками меткомбінату «Азовсталь». Українські військові потрапили у в’язниці росії та «днр».

У ніч проти 29 липня на території колишньої колонії в окупованій Оленівці Донецької області у будівлі, де росіяни утримували українських військовополонених, стався потужний вибух. Загинули щонайменше 50 полонених.

Читайте також: «Оленівка- новий Освенцим»: родичі полонених азовців закликали світ звернути увагу на трагедію

За інформацією української розвідки, вбивство полонених в Оленівці скоїли найманці зі складу приватної військової компанії «Вагнер».

Україна поінформувала членів Ради Безпеки Організації Об‘єднаних Націй про воєнний злочин, скоєний російськими військами проти українських військовополонених у колонії у смт Оленівка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-