«Оленівка- новий Освенцим»: родичі полонених азовців закликали світ звернути увагу на трагедію

«Оленівка- новий Освенцим»: родичі полонених азовців закликали світ звернути увагу на трагедію

Укрінформ
На Софіївській площі відбувся мітинг з метою залучити світову громадскість до допомоги бранцям з "Азовсталі" й закликати світ визнати рф країною - терористом.

Про це повідомляє кореспондент Укріфнорму.

"Ціль нашої акції в тому, щоб достукатися до Міжнародного комітету Червоного Хреста і персонально до Петера Маурера, щоб він, використавши свої контакти з окупантами, знайшов можливість отримати доступ до полонених", - сказав один із організаторів акції Євгеній Сухарніков.

Водночас мітингувальники із плакатами "Організація Об'єднаної Недовіри" , "Не питай, хто в Оленівці, - там загинув Ти", "росія - терорист", "Женевська конвенція не працює", "Червоний Хрест - WTF?" підтримали критику міжнародних організацій, які мали гарантувати безпеку азовцям, звертаючись до країн світу про визнання росії країною - терористом.

"Варто називати речі своїми іменами: росія - країна-терорист, із якою можна вести справи з позиції сили. І лише твердою силою світ зможе врятувати військовополонених", - наголосили під час заходу.

Перформанс, який символічно продемонстрували навпроти банера азовцям, відтворював болісну смерть бранців у камерах оленівської колонії. Завершилася дія хвилиною мовчання й виконанням пісні "Плине кача" на спомин про загиблих, кількість яких залишається невідомою.

Сухарников, 24-річний син котрого перебував у в'язниці на Донеччині, відмітив, що "полонені абсолютно закриті, і все, що в нас є - тільки повідомлення від росіян, які кажуть досить мало", тому родичам залишається лише віра та сподівання на міжнародних організацій.

Заразом, як зазначила дружина одного із захисників Наталія Зарицька, частина відповідальності за події покладається саме на світову спільноту через поступки путіну.

"Сьогодні світ дозволив появу маніяка - садиста в особі рф. Якщо його породив світ, то він і має побороти це зло", - переконана вона.

На її думку, актом в Оленівці росія "зробила черговий плювок в обличчя світу". Зарицька підкреслила, що мітингувальники закликають "не боятися, а протидіяти концентрованому злу, допоки це можливо".

Повідомляється, що до створення акції долучилися кілька спеціалізованих спільнот, зокрема, представники «Жінок зі Сталі» й Асоціації родин захисників «Азовсталі», а також звичайні українці, яким болить цей інцидент.

Зазначалося, що ідея заходу належить Сухарникову, однак він наголошує, що якісь акценти на персонах тут недоречні, оскільки усіх присутніх об'єднує спільна біда.

"Долі наших рідних поєднані захистом Маріуполя, переміщенням до "Азовсталі". Ми всі разом минулої п'ятниці сивіли й тримтіли руками, бо не знали, хто саме загинув", - сказав він.

"Не знаю, чи вцілів мій чоловік після цієї публічної страти. Жодних відомостей немає", - додала Зарицька.

Також під час заходу виступила уповноважена Офісу президента з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька, а також представники естонського парламенту.

Омбудсмен повідомила, що держава намагається "домовитися про гуманітарний коридор з росією, де, з одного боку, будуть представники матерів українських захисників, а з іншого - матерів російських загарбників, щоб через них передати речі, їжу та медикаменти в, по суті, катівні".

Читайте також: Військовополонених в Оленівці катували, щоб зламати і використати для роспропаганди - ГУР

Водночас естонські парламентарії назвали дії росії геноцидом, підкреслили, що Україна боронить всю Європу, а також наголосили, що рф є країною - терористом.

Як повідомляв Укрінформ із посиланням на Генштаб ЗСУ, рф здійснила прицільний навмисний артилерійський обстріл виправної установи в населеному пункті Оленівка Донецької області, де утримувалися, в тому числі, і українські полонені задля звинувачення української сторони у скоєнні "воєнних злочинів", а також приховання тортур над бранцями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-