Військовополонених в Оленівці катували, щоб зламати і використати для роспропаганди - ГУР

Військовополонених в Оленівці катували, щоб зламати і використати для роспропаганди - ГУР

Укрінформ
Головне управління розвідки Міноборони встановило деякі обставини навмисного вбивства українських військовополонених в колонії в Оленівці.

Про це повідомляється на Телеграм-каналі ГУР, передає Укрінформ.

«російська сторона не мала наміру здійснювати обмін військовополоненими та з метою приховування неналежних умов та форм допиту українських військовослужбовців (що могли б служити доказовою базою у Гаазькому суді) умисно знищила полонених. За наявними даними, мінування місця утримання українських бійців було здійснено бойовиками ПВК «Вагнер» з використанням легкозаймистої речовини, що призвело до швидкого поширення пожежі у приміщенні», - йдеться у повідомленні.

За даними ГУР, допити полонених проводили слідчі т. зв. «мдб днр» спільно з представниками ПВК «Вагнер» та російської фсб. Під час допитів активно використовувалися фізичні тортури та побої.

«Такі заходи, у першу чергу, були спрямовані не на отримання певної конфіденційної інформації, а на знущання, фізичне приниження, психологічну деморалізацію з метою зламу морально-психологічних якостей українських воїнів», - наголосили у розвідці.

За її даними, у разі реалізації плану представники фсб планували залучити українських полонених до зйомки у проросійських репортажах. Мета полягала у висвітленні визнання полоненими «скоєних ними злочинів, звірств проти місцевого населення, зречення бійців своїх поглядів, а також засудження дій керівництва України».

«Допити проводилися конвеєрно на регулярній основі, проте не мали успіху. Українські полонені проявили виключну мужність та незламну силу волі», - підкреслили у ГУР.

Читайте також: Зеленський: Терористи беруть на себе відповідальність за скоєне - росія не має на це мужності

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 дістали тяжкі поранення.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав ООН відвідати колонію в Оленівці задля встановлення всіх фактів скоєного російськими військами злочину, а Міжнародний комітет Червого Хреста - перевірити всіх українських військовополонених.

Окупаційні сили на тимчасово окупованій території Донецької області на запит Українського відділення Міжнародного комітету Червоного Хреста відмовили працівникам організації у доступі до військовополонених в Оленівці, що є прямим порушенням положень Женевської конвенції.

Україна поінформувала членів Ради Безпеки Організації Об‘єднаних Націй про воєнний злочин, скоєний російськими військами проти українських військовополонених у колонії у смт Оленівка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-