росія досі не допустила Червоний Хрест до українських військовополонених в Оленівці - ЄС

росія досі не допустила Червоний Хрест до українських військовополонених в Оленівці - ЄС

Укрінформ
Європейський Союз закликав росію надати представникам Міжнародного Комітету Червоного Хреста доступ до всіх українських військовополонених, у тому числі в колонії Оленівки.

Про це йдеться у заяві ЄС, виголошеній на спеціальному засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вибух в Оленівці, унаслідок якого загинули десятки українських військовополонених, у тому числі захисники металургійного комбінату "Азовсталь" у Маріуполі, які здалися росії, є жахливим актом, має бути проведене ретельне та незалежне розслідування", - йдеться у заяві.

У Євросоюзі нагадали, що ці військовополонені були зареєстровані Міжнародним комітетом Червоного Хреста і перебували під правовим захистом рф.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: У нас достатньо доказів, що в Оленівці було сплановане масове вбивство

"Минуло 12 днів після трагедії, а росія досі не допустила незалежну міжнародну місію до Оленівки. Ми закликаємо росію надати МКЧХ доступ до всіх військовополонених", - йдеться у заяві.

Крім того, в ЄС заявили, що приголомшені поширеним у соцмережах відео, на якому зафіксовані жахливі звірства та жорстоке вбивство українського військовополоненого.

"росія також буде притягнута до відповідальності за невиконання своїх зобов’язань за міжнародним гуманітарним правом на територіях України, які перебувають під її тимчасовим військовим контролем. Це стосується і поводження з військовополоненими", - наголосили в Євросоюзі.

Читайте також: Полонених в Оленівці могли вбити вогнеметами «Шмєль» – Азов

Як повідомлялося, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинули понад 50 українських захисників, ще понад 70 дістали тяжкі поранення. За попередніми висновками міжнародних експертів, вибух був наслідком застосування термобаричної зброї, якою користується країна-агресор.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав ООН відвідати колонію в Оленівці задля встановлення всіх фактів скоєного російськими військами злочину, а Міжнародний комітет Червоного Хреста - перевірити всіх українських військовополонених.

Окупаційні сили на тимчасово окупованій території Донецької області на запит Українського відділення Міжнародного комітету Червоного Хреста відмовили працівникам організації у доступі до військовополонених в Оленівці, що є прямим порушенням положень Женевської конвенції.

Читайте також: Теракт в Оленівці був спецоперацією рф проти постачання Україні зброї - ГУР

Крім того, наприкінці липня у Мережі з’явилося відео, на якому особи у формі військовослужбовців збройних сил рф катують полоненого у формі військовослужбовця Збройних сил України.

Генпрокурор Андрій Костін взяв під особистий контроль розслідування жорстокого катування та убивства українського військового.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-