Міжнародна спільнота має визнати росію державою-спонсором тероризму – Стефанішина

Міжнародна спільнота має визнати росію державою-спонсором тероризму – Стефанішина

Відео
Укрінформ
Неспровокована та безглузда війна, яку росія розв’язала проти України, призводить до масової загибелі цивільного населення, у тому числі – внаслідок воєнних злочинів та злочинів проти людства, що є підставою для визнання росії державою-спонсором тероризму.

Про це сьогодні під час віртуального виступу на Балканському форумі в Софії заявила Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Росія має бути визнана державою, яка є спонсором тероризму. Те, що відбувається в Україні, далеко виходить за межі війни, як такої. Це виходить за межі навіть поняття агресії. Це терор і геноцид. Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та Президент США Джо Байден назвали дії Росії геноцидом проти українського народу. У квітні парламенти Естонії та Латвії також визнали російські дії проти України геноцидом. Для нас дуже важливо, щоб міжнародне кримінальне правосуддя притягнуло до відповідальності всіх винних», - наголосила український урядовець.

Читайте також: росія має бути визнана державою-спонсором тероризму - Зеленський

Вона зауважила, що в ході вторгнення в Україну російські війська системно порушують норми міжнародного гуманітарного права та прав людини. Кількість воєнних злочинів, що скоєні російськими солдатами та усіма ланками керівництва російською армією, від путіна до рядового солдата, вимірюються вже десятками тисяч.

Читайте також: Канада та Британія вимагають відповідальності для гвалтівників з армії рф в Україні

В Бучі, Гостомелі та в інших містах України загинули тисячі цивільних людей, переважна більшість з яких, - жінки, діти та літні люди. Мільйони людей перетворилися на біженців або на переміщених осіб, суцільні міста перетворені на руїни.

«Я не можу стримати сліз, коли говорю, що росія здійснила в Україні всі можливі воєнні злочини, яких ми не бачили з часів Другої світової війни. Навіть у найстрашніших нічних кошмарах ми не могли собі уявити, що до нас повернуться такі слова як «фільтраційні табори», і через них пройдуть тисячі українців, яких силоміць вивезли на російську територію і які нічого не знають про свою подальшу долю», - сказала Стефанішина.

Читайте також: США можуть визнати росію державою-спонсором тероризму - Держдеп

Вона зауважила, що вже зараз вартість життєво важливої інфраструктури, що була зруйнована російськими загарбниками, перевищує 100 мільярдів доларів. За розрахунками українських фахівців, кожен місяць російської агресії обходиться Україні в суму близько 610 мільярдів доларів.

«Цю суму можна порівняти з обсягом заморожених активів росії за кордоном. Ми сподіваємося, що одного дня ці активи слугуватимуть для відновлення моєї країни», - додала представниця Уряду України.

Читайте також: росіяни продовжують вбивати українців і руйнувати міста, санкції мають посилюватись – Єрмак

Як вже повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія продовжила військову агресію проти України, що почалася у 2014 році, та розпочала масовані бомбардування мирних українських міст та селищ. Російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово окупованих територіях. Збройні Сили України та Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат. На боротьбу з агресором піднявся весь народ України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-