Україна в ОБСЄ: росія хоче приховати свої воєнні злочини в Маріуполі

Україна в ОБСЄ: росія хоче приховати свої воєнні злочини в Маріуполі

Укрінформ
російські війська почали використовувати мобільні крематорії у Маріуполі, щоб приховати сліди своїх воєнних злочинів та масового вбивства мирних жителів міста.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Сумно чути від Маріупольської міської ради про те, що російські окупанти почали використовувати мобільні крематорії. Схоже, що після різанини у Бучі російська сторона вирішила знищити сліди своїх злочинів", - заявив Цибмалюк.

Читайте також: Рашисти нарощують геноцид українців у Маріуполі – омбудсмен

Водночас український посол наголосив на тому, що свідчень звірств росіян в Україні вже занадто багато, щоб їх приховати, як і занадто багато українців, які пережили на собі жорстокість російської армії.

"Ці спогади неможливо спалити в мобільних крематоріях. І ці спогади не можна стерти брехливими заявами", - наголосив він.

Читайте також: Російські загарбники зосереджують головні зусилля на захопленні Маріуполя

Очільник української місії в ОБСЄ поінформував делегації країн-учасниць про те, що у звільнених від рашистів населених пунктах продовжуються виявлення трупів вбитих, страчених, закатованих та померлих від голоду мирних жителів.

"У цих селах і містах рашисти розпочали – у прямому сенсі слова – масові вбивства місцевих мирних жителів. Це була організована кампанія масового терору, здійснена в рамках плану кремля щодо України", - наголосив він.

Читайте також: Вороги продовжують артобстріли Харкова та примусово вивозять жителів Маріуполя - Міноборони

Представник України закликав москву почати співпрацювати з відповідними міжнародними механізмами, які запросила Україна для розслідування того, що сталося на Київщині під час тимчасової окупації цієї території з боку рф.

"Ми зробимо все можливе, щоб якомога швидше зібрати докази, встановити факти та притягнути до відповідальності тих, хто вчинив ці звірства", - наголосив Цибмалюк.

Читайте також: росіяни спалюють убитих в Маріуполі, як нацисти робили в Аушвіці - глава УГКЦ

Як повідомлялося, російська агресія спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу. За словами Маріупольського міського голови Вадима Бойченка, станом на 27 березня у Маріуполі кількість жертв серед мирного населення становить близько 5 тис. осіб, з них близько 210 дітей.

У заблокованому російськими загарбниками Маріуполі зараз перебувають близько 130 тис. мирних людей, вони благають про порятунок.

Читайте також: Росіяни майже знищили Маріуполь та можуть спробувати знищити Одесу - Зеленський

Маріуполь російські війська перетворили на величезну руїну, жителі з голоду непритомніють на вулицях, ворожі авіабомби їх живцем ховають у бомбосховищах.

У Маріуполі перебувають бійці полку «Азов», які продовжують боронити місто.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-