Росіяни майже знищили Маріуполь та можуть спробувати знищити Одесу - Зеленський

Росіяни майже знищили Маріуполь та можуть спробувати знищити Одесу - Зеленський

Укрінформ
Російські війська майже знищили місто Маріуполь, та не виключено, що ворог хоче знищити Одесу.

Про це Президент України Володимир Зеленський сказав у зверненні до парламенту Греції, передає кореспондент Укрінформу.

«Це було півмільйонне місто, в ньому і досі залишаються близько 100 тисяч людей. Але немає фактично жодної неушкодженої будівлі. Абсолютна більшість будівель у місті повністю зруйнована. Російські військові знищували все: лікарні, пологовий будинок, житлові будинки, міський театр, в якому мирні мешканці ховалися від бомб. Маріуполь майже знищений. Впевнений, майже кожен із вас вже бачив, як місто виглядає зараз», - сказав Зеленський грецьким парламентаріям.

Він звернув увагу на те, що після того, як до Маріуполя підійшла російська федерація, росія перетворила наше мирне місто на «просто руїни». Окрім того, це місто завжди будо домом для великої грецької громади. «Українська грецька громада – одна з найбільших у світі. Століттями наші народили жили поруч, століттями виховували дітей, будували майбутнє», - зауважив Зеленський.

Читайте також: Україна шукатиме всі можливі варіанти для захисту, поки росія не почне шукати мир - Президент

Глава держави зазначив, що нині Одеса – це ще одне місто, яке росія може спробувати знищити так само, як Маріуполь. Сьогодні там немає пострілів тільки тому, що Збройні сили України стримують російські атаки і відкидають варварські російські війська.

«Росія абсолютно впевнена у своїй безкарності за все, що вона робить. І ми маємо зупинити це. Ми маємо притягнути росію до відповідальності. Ми маємо врятувати Одесу від знищення, якого зазнав Маріуполь. Ми маємо знайти усіх-усіх депортованих росією людей. Ми маємо врятувати хоча б тих маріупольців, хто ще живий і хто може бути врятований», - сказав Зеленський.

Глава держави наголосив, що російські війська принесли смерть і руйнування туди, де століттями українці та греки насолоджувалися миром і процвітанням.

Читайте також: Якщо не буде болісного пакета санкцій, рф побачить у цьому дозвіл іти далі - Зеленський

«Крім того, росія розпочала нову депортацію людей з Півдня України. Вже як мінімум десятки тисяч наших людей вивезені на територію росії, на тимчасово окуповані нею території України. Це мешканці Маріуполя та інших міст, які опинилися під ударами російських військ. Це примусове переселення людей до Росії далеко не перше і для греків, і для українців», - сказав глава держави.

Водночас він наголосив, що рф поводиться так, ніби ця депортація не остання.

Як повідомлялося, президент рф путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Війська агресора обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Українські захисники визволили Київську область від російських загарбників. У низці міст та селищ зафіксовані масові вбивства загарбниками мирних людей.

США, Європейський Союз та інші країни застосували санкції проти росії як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

Міжнародний кримінальний суд розпочав документування та розслідування військових злочинів росії в Україні.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-