За рік перший ракетний дивізіон «Нептунів» вийде на бойове чергування - командувач ВМС

За рік перший ракетний дивізіон «Нептунів» вийде на бойове чергування - командувач ВМС

Укрінформ
У середині наступного року перший дивізіон ракетних комплексів “Нептун” заступить на бойове чергування.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю “Радіо Свобода” сказав командувач ВМС ЗСУ контрадмірал Олексій Неїжпапа, відповідаючи на запитання, як рухаються справи з формуванням першого дивізіону берегового ракетного комплексу «Нептун».

“Думаю, перші результати громадяни України побачать під час параду на День Незалежності України 24 серпня. А у середині наступного року перший ракетний дивізіон «Нептунів» заступить на бойове чергування. Дуже на це розраховую”, - зазначив Неїжпапа.

Читайте також: Командувач ВМС України не виключає провокацій РФ під час Sea Breeze

Він також наголосив, що до кінця року цілком реально сформувати дивізіон з п’яти катерів типу «Айленд» у складі ВМС ЗСУ. Передбачається, що він дислокуватиметься в морському порту «Південний».

“Цілком реально. Восени прибувають два «Айленди». Ще один очікуємо до кінця 2021 року. Ці патрульні катери вже матимуть відповідне озброєння, його встановлюють американські фахівці”, - повідомив Неїжпапа.

Він нагадав, що два передані США восени 2019 року «Айленди» вже у складі національного флоту, їх невдовзі також обладнають подібним озброєнням. «Айленди» назвали «Слов’янськ» і «Старобільськ». У ВМС є традиція – нові кораблі називати на честь малої батьківщини військових моряків, які загинули на російсько-українській війні.

Читайте також: Українські ВМС цьогоріч отримають перший турецький безпілотник Bayraktar

Відповідаючи на запитання, де дислокуватиметься їхній дивізіон, Неїжпапа повідомив: “В морському порту «Південний» (за 50 кілометрів від Одеси – ред.), де від часів його заснування військових взагалі ніколи не було. Віднедавна маємо там причальний фонд – завдяки безпосередній підтримці Президента України, бо дуже складно й довго в нашій країні ухвалюються подібні рішення. Також там на замовлення Міністерства оборони збудовано новітній плавучий причал – перший за всю історію існування наших ВМС. Споруду на воді 57 метрів завдовжки виконано з надміцного бетону. Тобто вже скоро в порту «Південний» буде повноцінний пункт базування дивізіону патрульних катерів типу «Айленд».

Як повідомляв Укрінформ, 12 травня під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни» Неїжпапа заявив, що Командування ВМС ЗСУ планує у 2021 році посилити свої ударні спроможності та отримати три дивізіони берегових мобільних комплексів «Нептун».

На початку січня командувач ВМС ЗСУ контрадмірал Олексій Неїжпапа заявив, що для Військово-Морських сил ЗСУ будуть побудовані нові бази в Очакові, Бердянську та порту «Південний».

Читайте також: Sea Breeze-2021 демонструють єдність у протистоянні загрозам з боку РФ – Зеленський

У березні ц.р. в місті Балтимор, США, відбулися планові заняття з екіпажами катерів типу «Айленд», які проходили додаткову підготовку перед передачею катерів українським ВМС. Цього разу військові моряки відпрацьовували навчання з боротьби за живучість, що входять до програми підготовки.

Фото: Alexey Neizhpapa, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-