Як українські моряки освоюють американські «Айленди»

Як українські моряки освоюють американські «Айленди»

Фоторепортаж
Укрінформ
Два патрульних катери «Фастів» і «Суми» – невдовзі переправлять зі США в Україну

Бухта Арундел у передмісті Балтимора зустрічає вологим пронизливим вітром, який жене дрібні хвилі із затоки. Вони енергійно розбиваються об борти нечисленних пришвартованих кораблів. Колись тут було поштове село й курортна зона в штаті Мериленд, тепер більшість території займає військова база Сил берегової охорони США.

Саме тут перебувають бойові кораблі «Фастів» і «Суми» – патрульні катери типу «Айленд». Це їхні нові назви, нанесені свіжою фарбою по бортах. Доти кораблі проходили службу в американській береговій охороні й носили імена різних островів.

Їх та ще один корабель такого типу, який проходить відповідну підготовку, планують переправити в Україну пізніше цього року за програмою оборонної підтримки США. Зараз їх освоюють нові українські екіпажі, які керуватимуть ними вже у бойовій обстановці в операційних зонах Азово-Чорноморського регіону.

Сергій Щербина
Сергій Щербина

«Ці кораблі, звісно, не нові, але їхній стан відмінний», - каже командир одного з патрульних катерів старший лейтенант Сергій Щербина. Він – один із тих українських моряків, кому у 2014 році разом із побратимами довелося виходити із Севастополя, захопленого російськими військами. Отже, досвід протистояння з росіянами отримав у перші ж дні окупації Криму. Зараз Сергій разом із підлеглими проходить 10-тижневий курс тренування на «Айлендах».

«Під час навчань ми відпрацьовували вправи як у пункті базування, так і в відкритому морі. Особовий склад виконував завдання, у тому числі на ходу та біля причальної стінки», - розповів український морський офіцер.

Він пояснив: екіпажі навчалися на практиці реагувати на пожежі різних класів, затоплення різних приміщень корабля. Крім того, проводилися навчання зі швартування катерів, спуску малого човна – як на ходу, так і під час стоянки, постановку та зняття з якоря в різних умовах, у тому числі при потужному вітрі й високих хвилях.

За словами українського офіцера, «Фастів» і «Суми» цілком ідентичні двом іншим катерам типу «Айленд» - Р190 «Слов’янськ» та Р191 «Старобільськ», на яких він також проходив службу. Їх США передали Україні 2019 року для посилення обороноздатності українських ВМС в умовах російської агресії. «Цими катерами цілковито задоволений», - підкреслив командир корабля.

Загалом на військовій базі берегової охорони США в Мериленді проходять навчання 32 українських моряки – по 16 членів екіпажу для кожного нового корабля. Як розповідають самі військові, під час відбору головна увага приділялася знанню англійської мови, обов’язків та матеріальної частини, а також на бажанню служити на цих катерах.

«Американці дуже привітні до нас», - розповідає старший стерновий сигнальник Олексій Петриця. За його словами, навчання інколи проходить у нестандартній формі, і це допомагає фіксувати в пам’яті основні моменти.

«Ми всі підготовлені до методів боротьби за виживання. Але американці дуже на цьому наполягають, і ми вчилися виконувати всі вимоги за їхніми стандартами», - зазначив український моряк.

Годують теж непогано – їжею американського раціону, від якого легко набрати вагу, жартує військовий. «Хочеться вже поїсти справжнього українського борщу», - каже Олексій.

Навчання двох українських екіпажів триватиме до 26 березня. Після складання іспитів моряки отримують відповідні сертифікати й будуть готові повною мірою виконувати завдання на катерах після їх доставки в Україну.

Ярослав Довгопол, БАЛТИМОР

Фото й відео автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-