Британія в ОБСЄ засудила жорстоке поводження Росії з українськими військовополоненими

Британія в ОБСЄ засудила жорстоке поводження Росії з українськими військовополоненими

Укрінформ
Велика Британія засуджує жорстоке поводження Росії з українськими військовополоненими та закликає Москву забезпечити гуманітарний доступ до всіх українських заручників.

Про це заявив постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Нілл Голланд на засіданні Постійної ради організації, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми закликаємо Росію поважати свої міжнародно-правові зобов'язання. Росія має дотримуватися законів війни, які вона допомогла створити, в тому числі 150 років тому в Брюсселі (мається на увазі Брюссельська декларація про закони і звичаї війни 1874 року - ред). Військовополонені не можуть зазнавати тортур. Умови їхнього утримання мають бути адекватними, включаючи доступ до достатньої кількості їжі, чистої води та медичної допомоги. Росія мусить повідомити про місцезнаходження всіх полонених і дозволити їм зв'язатися зі своїми сім'ями», - заявив дипломат.

Британський посол додав, що Росія також має дозволити гуманітарний доступ до всіх місць ув'язнення. «Всі незаконно затримані українці, в тому числі наші колеги зі Спеціальної моніторингової місії, мають бути негайно звільнені», - наголосив він.

Голланд звернув увагу на останній звіт Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні, яка дійшла висновку, що поводження з українськими затриманими включало «систематичне і широкомасштабне застосування тортур». Це збігається з висновком Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, яка відзначила поширеність катування і жорстокого поводження з українськими військовополоненими, які утримуються у російських в'язницях.

Читайте також: Лубінець: Шукаємо посередників, які можуть вплинути на позицію РФ щодо обміну оборонців Маріуполя

Посол висловив занепокоєння щодо стану здоров’я українських військовополонених, окремо привернувши увагу до долі відомого правозахисника і військовослужбовця Максима Буткевича, який перебуває в полоні з березня 2022 року. «Як і багато інших, він зазнав катувань і знущань з боку російських викрадачів. За свідченнями визволених військовополонених, стан його здоров'я погіршується», - наголосив Голланд.

Як повідомляв Укрінформ, делегація Євросоюзу в ОБСЄ закликала Росію звільнити усіх свавільно затриманих цивільних українців та надати вичерпні списки імен і місцезнаходження всіх полонених.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-