Наразі не існує негайної загрози війни між Альянсом і Росією - посол США при НАТО

Наразі не існує негайної загрози війни між Альянсом і Росією - посол США при НАТО

Укрінформ
Наразі не існує негайної загрози війни між НАТО і Росією, оскільки РФ глибоко загрузла у своїй агресивній війні проти України.

Про це сьогодні під час пресконференції, що відбулася у форматі онлайн під егідою Брюссельського медіахабу США заявила постійна представниця США при НАТО посол Джуліан Сміт, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нашим друзям у країнах Балтії я кажу, що ми не бачимо негайної загрози для території НАТО, чи то в Балтійському регіоні, чи будь-де ще… Ми розглядаємо безпеку в країнах Балтії дуже серйозно, і здійснюємо активні кроки, щоб збільшити там нашу присутність, проводити більше навчань, більше тренувань, щоб бути готовими до будь-якого розвитку. Ми також маємо регіональні плани оборони, які надають нам можливість точно знати, що ми маємо робити, щоб захистити кожен дюйм території НАТО», - сказала дипломат.

Вона зауважила, що протягом минулих двох років Альянс зробив багато заходів зі зміцнення власної системи стримування й оборони, особливо на східному фланзі, у країнах Східної Європи.

«Альянс не сидить на місці, очікуючи на розвиток подій, він готовий до такого розвитку. Але я не хочу , щоб у наших балтійських друзів складалося враження, що війна якимось чином може прийти на територію НАТО раптово. Ми сприймаємо це серйозно, але ми не бачимо такої негайної загрози», - зауважила Джуліан Сміт.

Представниця США зазначила, що Стратегічна концепція НАТО від 2022 року позначає Росію як пряму загрозу для Альянсу. Історичний досвід свідчить, що диктатори та інші авторитарні лідери не можуть зупинитися у своїй агресії, і будуть просуватися далі, поки їх не зупинять. Саме тому США вважають настільки важливим продовжувати допомогу для України, щоб вона могла вибити ворога зі своєї території та завершити цю неспровоковану російську агресію.

Посол окремо наголосила: США не вважають, що війна між НАТО і Росією є неминучою, і нікому не надсилають таких сигналів, хоча продовжують уважний моніторинг поточної ситуації. Сполучені Штати виявили ознаки підготовки Росії до війни ще за кілька місяців до її повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року. Наразі американська сторона не бачить жодних ознак або індикаторів, що Росія може готуватися до будь-яких подальших дій, що виходять за рамки того, що вона вже вчиняє в Україні.

«Зараз ми бачимо, що Росія повністю залучена у цю неспровоковану агресивну війну в Україні. Тож ми не бачимо негайних ознак або попереджень, просто зараз, що російська війна на території НАТО є неминучою. Я дійсно хочу бути дуже чіткою щодо цього», - додала Джуліан Сміт.

Читайте також: У НАТО визначаться з наступним генсеком протягом тижнів - посол США

Як вже повідомляв Укрінформ, початок повномасштабного російського вторгнення примусив ЄС та багатьох з його країн-членів збільшити витрати на оборону та на європейську оборонну промисловість. Прагнення ЄС зміцнити власну «стратегічну автономію», серед іншого, у питаннях оборони, було викликано складним перебігом передвиборчої президентської кампанії у США, що змусило європейських союзників по НАТО більше розраховувати на власні сили у забезпеченні власної безпеки й оборони. При цьому ЄС продовжує розглядати НАТО як основу європейської безпеки.

Фото: EPA-EFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-