У НАТО визначаться з наступним генсеком протягом тижнів - посол США

У НАТО визначаться з наступним генсеком протягом тижнів - посол США

Укрінформ
Союзники по НАТО можуть визначити кандидатуру наступного генерального секретаря Альянсу вже протягом наступних кількох тижнів, та наразі розглядають дві головні кандидатури – прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте та президента Румунії Клауса Йоганніса.

Про це у вівторок на онлайн-пресконференції під егідою Брюссельського медіахабу США заявила постійна представниця Сполучених Штатів при НАТО Джуліан Сміт, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Він (Єнс Столтенберг – ред.) залишить Альянс у жовтні цього року. Всі ми – посли 32-х країн – у процесі розгляду потенційних наступників. Є два офіційні кандидати. Ми маємо (прем’єр-міністра) Марка Рютте з Нідерландів та (президента) Йоганніса з Румунії. Серед союзників тривають обговорення якостей цих двох видатних лідерів. Ми будемо продовжувати дебати до того, як досягнемо консенсусу щодо одного з них, будемо сподіватися, протягом наступних тижнів», – зазначила американська дипломатка.

Вона зауважила, що наразі важко говорити, скільки часу потребуватиме остаточний вибір наступного керівника Альянсу, але союзники хотіли б досягти рішення якнайшвидше. У будь-якому випадку, за словами представниці США, це рішення має бути прийнято до Вашингтонського саміту НАТО.

«Позиція США є такою: ми повністю підтримуємо кандидатуру Марка Рютте на посаду генерального секретаря, але ми маємо також найглибшу повагу до нашого друга президента Йоганніса. Ми дуже вдячні, що він виставив свою кандидатуру, і бажаємо йому усього найкращого, у міру того, як ми обговорюємо це питання серед союзників», – сказала Сміт.

Вона висловила вдячність Столтенбергу за його лідерство в НАТО протягом понад 10 років, під час яких він зміг досягти видатних результатів в інтересах Альянсу. Особливу вдячність союзники висловлюють Столтенбергу за роботу протягом минулих двох років, дуже складного періоду після початку повномасштабної російської агресії проти України.

Читайте також: Зеленський - про Україну й НАТО: Цей рік ставить низку завдань

Як повідомляв Укрінформ, цього року спливають повноваження Єнса Столтенберга на посаді генерального секретаря НАТО, яку він обіймав з 2014 року. Як очікується, лідери країн-союзниць остаточно погодять його наступника під час ювілейного саміту Альянсу у Вашингтоні 9-11 липня поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-