Позиція Пекіна щодо агресії Росії є вирішальною для відносин із ЄС - Домбровскіс

Позиція Пекіна щодо агресії Росії є вирішальною для відносин із ЄС - Домбровскіс

Укрінформ
Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс на переговорах із представниками уряду КНР заявив, що позиція Пекіна стосовно агресії Росії проти України є вирішальним фактором для подальших відносин Європейського Союзу з Китаєм.

Про це він сказав на пресконференції в Пекіні, передає кореспондент Укрінформу.

«Я передав китайському керівництву деякі ключові повідомлення, які є життєво важливими для наших відносин. Зокрема, я дуже чітко зазначив, що відповідь на агресію Росії проти України є не просто пріоритетом ЄС – це вирішальний фактор у практично у всіх пріоритетах ЄС на даний момент», - заявив Домбровскіс.

За його словами, на переговорах він наголошував, що в ЄС вважають агресію Росії неспровокованою, невиправданою, незаконною та варварською.

«Війна спричинила гуманітарну кризу в Європі. Ми надали притулок більш як чотирьом мільйонам українських біженців і будемо підтримувати Україну до перемоги стільки, скільки буде потрібно. Це суверенна та незалежна держава з чіткими й міжнародно визнаними кордонами, яка має право укладати будь-які альянси, які вона хоче», - сказав єврокомісар.

Він наголосив, що війна є глобальною катастрофою, яка створює світові кризи й через яку, зокрема, зростають ціни на продовольство та енергію.

«У цьому контексті нам дуже важко зрозуміти позицію Китаю. Саботаж Росією експорту зерна з України підриває продовольчу безпеку, завдаючи найбільшої шкоди країнам, що розвиваються, в тому числі й Китаю, для якого продовольча безпека має велике значення. Війна також послаблює світову економіку, що негативно впливає на Китай із його експортоорієнтованою економікою», - зазначив Домбровскіс.

Читайте також: Китаю варто переконувати Росію припинити війну в Україні - президент Євроради

Єврокомісар розповів, що під час зустрічі з віцепрем’єр-міністром КНР Хе Ліфеном закликав посилити співпрацю Китаю з Європейським Союзом, Туреччиною та ООН задля поновлення Чорноморської зернової ініціативи, а також вказав, що позиція Китаю стосовно війни впливає на його імідж не лише серед європейських споживачів, а й серед компаній.

«Більше третини компаній Євросоюзу в цій країні зазначили, що позиція Китаю щодо війни робить його менш привабливим для інвестицій. Відповідь Китаю та його внесок у врегулювання війни є надзвичайно важливими для нас», - підкреслив Домбровскіс.

Як повідомляв Укрінформ, заступник голови КНР Хань Чжен під час виступу на сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку заявив, що Китай готовий підтримувати всі мирні ініціативи, але вони мають базуватися на дипломатії та мирних переговорах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-