Моравецький: Саміт ЄС-Латинська Америка може не ухвалити декларацію через розбіжності щодо агресії РФ

Моравецький: Саміт ЄС-Латинська Америка може не ухвалити декларацію через розбіжності щодо агресії РФ

Укрінформ
Декларацію саміту ЄС–Спільнота держав Латинської Америки та Карибського басейну (CELAC) можуть не ухвалити через незгоду країн щодо формулювання відносно російської агресії в Україні.

Про це на пресконференції у Брюсселі за результатами саміту заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає власний кореспондент Укрінформу.

За його словами, згоди щодо декларації за результатами саміту "буде нелегко дійти", зокрема через питання про засудження російської агресії.

"Умовою Польщі є однозначне засудження російської агресії, агресивної політики Росії. Ми не можемо відійти від однозначного засудження. Це необхідна передумова, щоб декларацію було ухвалено", – заявив Моравецький.

Читайте також: Російська агресія є трагедією для України та для усього світу – Мішель

Він зазначив, що навіть якщо декларацію не буде підписано, то це буде дуже чітким сигналом для багатьох лідерів країн Латинської Америки та Карибського басейну про те, що відбувається в Європі: "Чому ми в Європі вважаємо, що так критично важливо засудити російську агресію, російський колоніалізм, імперіалізм щодо України".

Він зауважив, що країнам цього регіону треба пояснювати, якими є ризики, пов’язані з незасудженням агресії Росії проти України.

Глава польського уряду зауважив, що під час багатосторонніх і двосторонніх зустрічей, зокрема з президентами Колумбії й Аргентини, польська сторона пояснювала загрозу від агресивної неоколоніальної політики Росії.

За його словами, багато країн Латинської Америки розуміють, якою загрозою є Росія. На його переконання, вся міжнародна спільнота має засудити Росію, адже це "дуже важливо для відновлення миру в східній частині Європи".

Читайте також: Відмова Росії від «зернової угоди» вимагає реакції з боку ООН – Боррель

Лідери держав Європейського Союзу та Спільноти держав Латинської Америки і Карибського басейну обговорили 17-18 липня у Брюсселі економічні відносини та позицію щодо агресивної війни Росії проти України. Зустріч відбулася вперше за вісім років.

На третій саміт ЄС- CELAC у Брюсселі прибули глави держав та урядів з 60 країн світу. Серед них – 27 країн ЄС і 33 держави Латинської Америки та Карибського басейну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-