Туреччина скасувала тристоронню зустріч з розширення НАТО через інцидент у Стокгольмі

Туреччина скасувала тристоронню зустріч з розширення НАТО через інцидент у Стокгольмі

Укрінформ
Анкара не бачить сенсу для проведення та відклала зустріч у тристоронньому форматі щодо вступу Швеції та Фінляндії в НАТО через поточне загострення.

Про це міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу сказав на спільній пресконференції з першим віце-прем'єр-міністром і міністром закордонних справ Сербії Івіцею Дачичем, повідомляє власкор Укрінформу.

“За нинішніх умов тристороння зустріч не має сенсу. Вона була відкладена, тому що нинішня ситуація вплинула б на неї, атмосфера не була б здоровою. Ми також бачимо, що Швеція не зробила серйозних кроків для дотримання домовленості”, - сказав міністр.

Чавушоглу також наголосив, що спалення Корану у Швеції, було злочином на ґрунті ненависті та расистським актом.

“Шведський уряд став партнером у цьому злочині, дозволивши цей підлий акт”, - сказав міністр.

За його словами, однією з цілей організаторів провокації є запобігання вступу Швеції в НАТО.

“Швеція повинна вирішити: хоче вона в НАТО чи ні? Однією з цілей цих дій є запобігання вступу Швеції в НАТО. Вони співпрацюють з PKK, закладають міни під процес членства. Швеція повинна знешкодити ці міни”, - сказав турецький міністр.

Читайте також: У Стамбулі чоловік імітував стрілянину біля генконсульства Швеції

Як повідомляв Укрінформ, після публічного спалення Корану в Стокгольмі, Туреччина вимагала від Швеції дотримання домовленостей Тристороннього меморандуму щодо вступу країн в НАТО та проведення розслідування інциденту.

Прем'єр-міністр Швеції засудив спалення Корану перед посольством Туреччини в Стокгольмі та висловив мусульманам співчуття.

При цьому прокуратура відмовила у відкритті справи через відсутність складу злочину.

Згодом Анкара скасувала тристоронню зустріч між Туреччиною, Швецією та Фінляндією щодо вступу цих країн до НАТО.

Пізніше президент Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що Швеції годі чекати підтримки Туреччини щодо вступу в НАТО, оскільки вона демонструє неповагу до релігійних переконань та підтримує терористичні організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-