Чехія одержала першу компенсацію від ЄС за передане Україні озброєння

Чехія одержала першу компенсацію від ЄС за передане Україні озброєння

Укрінформ
Чеська Республіка отримала першу компенсацію в розмірі 6,5 мільйонів євро з фонду Європейського Союзу за військову техніку, передану Україні.

Про це повідомляє міністерство оборони Чехії, передає Укрінформ.

«На рахунок міністерства оборони Чеської Республіки надійшов перший платіж у розмірі 6,5 мільйонів євро від Європейського Союзу як компенсація за доставлені Україні військові матеріали. Ці компенсації здійснюються через Європейський фонд миру (EPF), який слугує для фінансування пріоритетів ЄС у сфері оборони та безпеки. Подальші суми будуть виплачуватися Чеській Республіці поступово в наступні роки», - повідомили у відомстві.

При цьому підкреслюється, що допомога Україні була одним із пріоритетів міністерства оборони під час головування Чехії в Раді ЄС.

Читайте також: Чехія - про військову допомогу Україні: Захід має робити більше

«Підтримка України є нашим стратегічним інтересом, і ми хочемо продовжувати її у співпраці з нашими союзниками. Я ціную, що навіть ЄС не вагався і відразу після початку російської агресії залучив фінансові ресурси з Європейського інструменту миру для підтримки своїх членів, які допомагають Україні», – заявила міністр оборони Яна Чернохова.

Нагадаємо, EPF був створений для фінансування місій і операцій ЄС, а також для стабілізації країн-партнерів у європейському сусідстві. 28 лютого 2022 року Рада ЄС вирішила, що кошти з EPF також мають бути спрямовані на компенсацію тим країнам, які постачають Україні військову техніку, і виділила для цього перші 500 млн євро. Згодом було схвалено ще кілька пакетів фінансової підтримки від EPF, що довело загальну суму компенсації до 3,1 млрд євро.

У такий спосіб Європейський Союз вперше у своїй історії фінансово підтримує постачання зброї та боєприпасів.

Читайте також: Чехія не надаватиме Україні танки Leopard 2 - прем’єр Фіала

Військові матеріали, які Чеська Республіка надала Україні на початковому етапі війни (до березня 2022 року), будуть поступово відшкодовуватися у рамках першого пакета компенсацій від EPF до 2024 року. Розподіл інших затверджених пакетів обговорюється з EPF на постійній основі.

Наразі Чеська Республіка розраховує на відшкодування за поставки на суму приблизно 80 мільйонів євро, це має відбутися протягом 2023-2027 років.

Фінансова компенсація від EPF за матеріали, що постачаються в Україну, є важливою не лише тому, що вона мотивує європейські країни продовжувати підтримувати Україну — це також дозволяє їм поповнювати запаси армії та підтримувати необхідні військові можливості, зазначили в міноборони Чехії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-