Столтенберг переконаний, що Швеція і Фінляндія невдовзі стануть членами НАТО

Столтенберг переконаний, що Швеція і Фінляндія невдовзі стануть членами НАТО

Укрінформ
Швеція і Фінляндія швидко просуваються на шляху до набуття членства в НАТО, та невдовзі стануть повноправними членами Альянсу, коли всі країни-союзниці, включаючи Туреччину, ратифікують протокол про входження обох країн до цього оборонного союзу.

Про це сьогодні під час дискусії в ході Всесвітнього економічного форуму у швейцарському Давосі заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я переконаний, що Туреччина завершить процедуру входження для Фінляндії та Швеції. Я не можу сказати, коли, але я впевнений у цьому з кількох причин. Перш за все, Туреччина була однієї з країн-членів, яка на саміті в Мадриді у липні минулого року вирішила запросити Фінляндію та Швецію до членства в Альянсі. Всі країни-союзниці, включаючи Туреччину, підписали протоколи про входження. На цей час 28 з 30 країн-членів НАТО вже ратифікували цей протокол. Це найшвидше входження (нових членів – ред.) у новітній історії НАТО», - наголосив керівник Альянсу. 

Читайте також: Кіссінджер визнав, що членство України в НАТО було б доречним

Водночас він наголосив, що дуже важливо пам’ятати, з чого починався цей процес. За кілька місяців та навіть тижнів до вторгнення в Україну путін вимагав від НАТО укласти «договір з безпеки», який, зокрема, містив відмову від подальшого розширення НАТО та виведення всіх сил та інфраструктури НАТО із всіх країн, що приєдналися до Альянсу після 1997 року. 

«Це означало, що ми мали полишити всі країни у східній частині Альянсу. Безумовно, ми відкинули ці вимоги. Мета президента путіна була мати менше НАТО. Своїми діями він досяг прямо протилежного – він має нині більше. Після початку російського вторгнення ми суттєво збільшили присутність військ на сході НАТО, включаючи Польщу, що надіслало москві дуже чіткий сигнал та не залишило жодного простору для непорозуміння щодо готовності та спроможності НАТО захистити та оборонити всіх союзників по НАТО», -  підкреслив Столтенберг.

Читайте також: Польща і країни Балтії підписали декларацію про підтримку України

Він зауважив, що такі запобіжні заходи були спрямовані на те, щоб уникнути подальшої ескалації. Речі, що відбуваються зараз в Україні, є надзвичайно важкими, але ситуація могла б бути ще гіршою, якби ця ескалація переросла у повномасштабну війну між НАТО і росією, підкреслив Столтенберг. Тож збільшення військової присутності НАТО на сході було зроблено не для того, щоб спровокувати росію, але для запобігання конфлікту, для того, щоб надіслати москві чітке послання та зберегти мир. 

«Нині москва має більше НАТО на кордонах. Фінляндія та Швеція подали заявки (на членство в НАТО – ред.) саме внаслідок погроз, які від неї виходили. І вони стануть членами НАТО. Хочу зауважити, що обидві країни зараз знаходяться у дуже відмінному положенні за ті часи, коли вони подавали заявку. З того часу кілька країн-союзниць, включаючи США,  надали їм двосторонні гарантії у сфері безпеки, а НАТО збільшило свою присутність у цій частині Європи. Фінляндія і Швеція, як запрошені країни, беруть участь  у політичних зустрічах та консультаціях НАТО, інтегруються у наші військові структури. Тож абсолютно неможливо уявити, що НАТО не буде реагувати на будь-які військові загрози проти Фінляндії та Швеції», - зауважив Генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Вступу до НАТО: у Швеції вважають, що Туреччина висуває забагато умов

Як повідомлялося, після того, як росія розпочала військове вторгнення в Україну, традиційно нейтральні країни – Фінляндія і Швеція, - подали заявки на входження до Північноатлантичного Альянсу. Обидві країни зробили таке оголошення у травні, і вже у липні отримали формальне запрошення на приєднання під час Мадридського саміту НАТО. Станом на січень поточного року 28 з 30 країн НАТО ухвалили протоколи про входження цих країн, процес ратифікації триває у Туреччині та в Угорщині. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-