Вступу до НАТО: у Швеції вважають, що Туреччина висуває забагато умов

Вступу до НАТО: у Швеції вважають, що Туреччина висуває забагато умов

Укрінформ
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон переконаний, що Туреччина схвалить заявку країни на вступ у НАТО, хоча Стокгольм і не виконуватиме всіх висунутих Анкарою умов.

Про це він заявив на конференції оборонних аналітичних центрів у Швеції, передає Укрінформ із посиланням на Reuters.

"Туреччина підтверджує, що ми зробили те, що обіцяли, але вони також кажуть, що хочуть того, чого ми не можемо або не хочемо їм дати, - сказав Крістерссон.

Згодом на пресконференції він заявив, що вимоги, які Швеція не може або не хоче виконати, виходять за межі тристороннього меморандуму, спрямованого на подолання заперечень Анкари проти членства Швеції та Фінляндії у НАТО.

"Час від часу Туреччина згадує осіб, яких хоче бачити екстрадованими зі Швеції. На це я відповідаю, що такі питання вирішуються в межах шведського законодавства", - сказав очільник уряду.

Анкара висловила розчарування ухваленим наприкінці минулого року рішенням Вищого суду Швеції щодо зупинення екстрадиції журналіста, який нібито має зв'язки з ісламським вченим Фетуллахом Гюленом, якого Туреччина звинувачує у спробі державного перевороту.

Як повідомлялося, Фінляндія та Швеція 18 травня 2022 року офіційно подали заявку на вступ до НАТО. Проте Туреччина заперечила і звинуватила країни в наданні притулку бойовикам, зокрема із Робітничої партії Курдистану.

Читайте також: Столтенберг очікує приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО вже цього року

Наразі 28 із 30 країн-членів НАТО ратифікували приєднання Фінляндії і Швеції до блоку. Ратифікація Туреччиною та Угорщиною все ще очікується.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на конференції з безпеки у шведському місті Селені заявив, що очікує вступу Фінляндії і Швеції в Альянс у 2023 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-