У Латвійському військовому музеї відбулася презентація книг про радянську окупацію

У Латвійському військовому музеї відбулася презентація книг про радянську окупацію

Фото
Укрінформ
У Latvijas Kara muzejs (Латвійському військовому музеї) відбулася презентація двох книг, у яких розглядаються різноманітні аспекти та наслідки радянської окупації, під час якої були проведені аналогії із нинішньою загарбницькою війною рф в Україні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Обидві книги були спеціально видані російською мовою, щоб показати російськомовній аудиторії незвичні, але важливі для неї в нинішніх умовах дані та аналітику.

Книгу «Злочини окупаційної армії СРСР в Латвії. 1940-1991 рр.» зібрав відомий латвійський архівіст та історик Яніс Ріекстіньш (він також був одним із авторів виданої цього року книги «Ukrainas vesture / Історія України», для якої написав розділ про Голодомор). Ріекстіньш розглянув безліч матеріалів окупаційного періоду, написаних російською мовою, і відібрав 72 з них. Як зазначив сам автор та інші учасники презентації, окремі документи, в яких перераховуються факти пограбувань, мародерства, насильства, дуже схожі на те, що зараз відбувається на тимчасово окупованих територіях України. Архівіст окремо зазначив, що, працюючи над виданням, він намагався отримати доступ до матеріалів СМЕРШу, але це виявилося неможливим. Всі вони знаходяться в рф і досі засекречені (російські історики також не мають до них доступу).

Читайте також: росіяни у Латвії проходитимуть перевірку для продовження посвідки на проживання

Друга книга «Промисловість Латвії до та після відновлення незалежності» є збіркою доповідей однойменної конференції, яка пройшла раніше у Ризі. Матеріали були узагальнені та опрацьовані головою правління Латвійського товариства дослідження окупації Рутою Паздере. Під час своєї доповіді на презентації вона зокрема показала, що у 1920-1930 роках Латвія входила до 12 провідних країн Європи з розвитку промисловості.

У Латвійському військовому музеї відбулася презентація книжок про радянську окупацію / Фото: Олег Кудрін, Укрінформ

Видавець книжок – Міністерство юстиції Латвії. У заході взяв участь голова мін'юсту Яніс Борданс. Виступаючи, він провів пряму паралель між радянською окупацією ХХ ​​століття, а також агресивними війнами росії у ХХІ столітті проти Грузії й України, захопленням територій.

Читайте також: Посольство України в Латвії висловило незгоду з поширенням пропаганди рф на телеканалі «Дождь»

На презентації були присутні експерти, науковці, представники громадськості, зокрема українська діаспора. Обидві книги можна отримати безкоштовно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-