росіяни у Латвії проходитимуть перевірку для продовження посвідки на проживання

росіяни у Латвії проходитимуть перевірку для продовження посвідки на проживання

Укрінформ
Латвія жорстко перевірятиме всіх росіян, які живуть у країні на постійній або тимчасовій основі, частині з них після таких перевірок, ймовірно, не продовжать посвідку на проживання.

Як передає Укрінформ, про це повідомив в інтерв'ю "Настоящему времени" глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс.

«Ми скорочуватимемо і не продовжуватимемо посвідки на проживання, які були отримані за інвестиціями, а також за іншими програмами», – сказав Рінкевичс.

За його словами, не виключено, що росіянам при продовженні посвідки на проживання будуть ставити питання: "Чий Крим? Що відбувається в Україні?" - щоб з'ясувати їхні політичні погляди, зокрема, чи вони підтримують агресивну політику кремля в Україні.

Читайте також: Президент Латвії: рф відповідальна за злочин агресії та за виплату репарацій Україні

«Якщо людина просто тікає від мобілізації в росії та живе тут (у Латвії) – це одне. Але якщо вона при цьому продовжує пропаганду путінського режиму – а є й такі, – це абсолютно інший випадок. Я не вважаю такі перевірки росіян шантажем чи тиском. Те, що сталося 24 лютого 2022 року, жорстко змінило ставлення до росії. І це вина не лише однієї людини, путіна: ми тут це бачимо як війну, яку веде вся росія», - пояснив Рінкевичс.

Нині у Латвії мають посвідку на проживання близько 10 тисяч росіян.

Глава латвійської дипломатії також повідомив, що країна не прийматиме і не надаватиме притулок росіянам, які залишають свою країну, намагаючись уникнути мобілізації на війну в Україні. «Ці люди – не проти війни, яку росія веде в Україні, а проти мобілізації, і це велика різниця. Якщо ви вважаєте, що те, що зараз твориться у росії, є неприпустимим - виступайте проти російської влади», - сказав глава МЗС.

Читайте також: Польща і країни Балтії запропонували нові санкції проти росії

При цьому його не переконує аргумент, що в росії ситуацію затиснули так, що ніхто не може вийти на вулиці. Крім того, можливий прийом Латвією тисяч, десятків тисяч російських громадян є «в тому числі питанням безпеки».

Як повідомлялося, у вересні Латвія разом з іншими країнами Балтії та Польщею заборонила в'їзд росіянам за туристичними візами, однак продовжує приймати заяви про надання притулку, політичного та гуманітарного, у тому числі від громадян росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-