Влада рф на вантажівках вивезла українських біженців з естонського кордону

Влада рф на вантажівках вивезла українських біженців з естонського кордону

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс сказав, що з російського боку південно-східного кордону з його країною влада рф зібрала українських біженців, що перебували там, і відвезла їх кудись на вантажівках.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на національного мовника ERR.

"Раніше на кордоні чекали трохи більше тисячі людей, а сьогодні їх там уже немає – їх посадили на вантажівки і відвезли", – сказав Ляенеметс в ефірі місцевого радіо.

За його словами, естонський Департамент поліції та прикордонної охорони (PPA) намагається отримати більше інформації щодо подальшої долі українців. З цією метою PPA використовує безпілотники, щоб з'ясувати, чи російська влада не направляє цих людей кудись у зелену прикордонну смугу, як це робила Білорусь із біженцями минулого року на кордоні з Литвою та Латвією.

«Тисяча людей – уже досить багато, але ми готові до цього», – зазначив міністр внутрішніх справ.

Читайте також: Фінляндія розпочне будівництво паркану на кордоні з росією ще цього рокуЗМІ

Ляенеметс визнав, що Естонія може робити тільки припущення про реальні причини такої ситуації, однак він вважає, що «напевно, наказ зробити усе це прийшов згори», тобто від російської влади.

Міністр наголосив, що незаконним перетинам кордону мають запобігти у будь-якому випадку. Нещодавно PPA відпрацьовував подібні ситуації разом із Кайтселійтом (естонські Сили самооборони). Також у рамках підготовки до цього було ухвалено відповідні поправки до естонського законодавства.

«Це означає, що буде поставлено реальний фізичний бар'єр, туди вийдуть люди [прикордонники], тобто, цих людей фізично не пропускатимуть. І якщо там будуть ті, хто хоче подати клопотання про надання притулку, то на цей випадок можна або сказати їм іти на прикордонний перехід, або створити якийсь тимчасовий пункт, де можна проводити процедури», – пояснив Ляенеметс.

Читайте також: Естонія може відібрати посвідку на проживання у митрополита ЕПЦ МП через позицію щодо України

Він підкреслив, що якщо росія масово направлятиме людей на незаконний перетин кордону, то Естонія не може виходити з того, що всі ці люди є українськими біженцями.

"Звичайно, в цей натовп будуть поміщені й всі інші, а також громадяни рф, всілякі агенти та інші люди", – вважає глава МВС.

За його словами, Естонія встановила зв'язок із Посольством України, щоб перевіряти біографії людей, що прибувають, тобто, з'ясовувати, чи є вони тими, за кого себе видають. Тим більше, що зараз Естонія впускає людей навіть із копією українського паспорта. Але оскільки росія має можливості для всіляких підробок, то з естонського боку кордону є люди, які розмовляють із прибулими і намагаються виявити тих, хто перебуває серед українських біженців, але бреше про своє походження та мотивацію.

Читайте також: На кордоні росії з Латвією та Естонієюскладна ситуація з українськими біженцями

Як повідомлялося раніше, наприкінці вересня - на початку жовтня на російських прикордонних пунктах з Естонією та Латвією зібралися значні черги, здебільшого в них стоять українські біженці. Вони опинилися в росії після повномасштабного вторгнення в Україну і намагаються виїхати до країн ЄС, але кілька діб не можуть перетнути кордон: за словами очевидців, російська сторона перевіряє документи вкрай повільно.

З російського боку кордону українські біженці змушені проходити «фільтрацію». Вони мерзнуть на вулиці, сплять у залах очікування прикордонних пунктів, російські волонтери намагаються допомогти їм із їжею, водою та ночівлею. Багато хто в таких умовах хворіє.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-