На кордоні росії з Латвією та Естонією – складна ситуація з українськими біженцями

На кордоні росії з Латвією та Естонією – складна ситуація з українськими біженцями

Укрінформ
На російсько-латвійському та російсько-естонському кордонах піша черга з українських біженців стоїть просто неба в умовах холодної осені по декілька днів, що призвело до складної гуманітарної ситуації.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Delfi.

Зазначається, що громадяни росії та Євросоюзу проходять відносно швидко і в окремій черзі, а українців, які їдуть із тимчасово окупованих територій, російські прикордонники пропускають буквально по кілька осіб на день, при тому, що в черзі стоять сотні людей. За інформацією, перевірити яку неможливо, з російської сторони кордону з Латвією та Естонією в таких чергах уже померли троє людей.

Читайте також: УВКБ ООН надає допомогу у вирішенні нагальних потреб українців

«Автобусні перевізники довозять людей до кордону та вивантажують — а інший автобус чекає на них з іншого боку. Але до нього ще треба дожити: провести кілька днів у черзі просто неба, ночуючи прямо на вулиці. Люди сплять на картоні, на піддонах, на клейонках — а багато хто навіть не захопив із собою термос», - йдеться у репортажі Delfi.

Одна з біженок, які вже прибули до Риги, розповідає, що російські прикордонники практикують такий вид "колективного покарання": якщо хтось біля КПП заходив за лінію, яку не можна перетинати, чергу зупиняли і чотири години нікого не пропускали.

Згодом почали надавати допомогу з обох боків кордону. Серед волонтерів з російської сторони – це насамперед представники псковського відділення демократичної партії «Яблоко».

Читайте також: У Німеччині - понад 1,2 мільйона біженців з України

Волонтери з боку Естонії та Латвії, це насамперед міжнародна організація Rubikus, а також відоме латвійське товариство Tavi draugi (на російсько-латвійському кордоні ситуація значно важча). Організація Young Folks відкрила на Ризькому автовокзалі волонтерський пункт, який допомагає транзитним біженцям. Волонтери організували збір грошей, теплих речей, а також шукають нових волонтерів, оскільки навантаження на ці організації зараз різко зросло.

Після початку повномасштабної російської агресії рф проти України мільйони українських громадян були змушені стати біженцями. 55 тисяч біженців прийняла Естонія, Латвія – близько 40 тисяч.

Фото: delfi.lv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-