Естонія може відібрати посвідку на проживання у митрополита ЕПЦ МП через позицію щодо України

Естонія може відібрати посвідку на проживання у митрополита ЕПЦ МП через позицію щодо України

Укрінформ
У МВС Естонії не виключили анулювання посвідки на проживання глави Естонської православної церкви Московського патріархату митрополита Євгена, пояснивши, що рішення залежатиме від позиції митрополита щодо російської агресії в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національний мовник ERR.

"Якщо є законні підстави для анулювання посвідки на проживання, і це виявиться необхідним, то анулювати її можна в будь-який час, незалежно від місця перебування власника посвідки", - сказав керівник відділу у справах релігій МВС Ільмо Ау, вказавши на те, що митрополит Євген наразі перебуває в росії.

Естонська влада хоче, щоб митрополит Євген зайняв публічну позицію з приводу заяви патріарха московського і всієї русі кирила, в якій глава російської православної церкви виправдав російську агресію в Україні.

З цією метою митрополита минулого тижня запросили на зустріч з віцеканцлером МВС Райво Кюйтом, але оскільки Євгена на той час не було в Естонії, міністерство 28 вересня відвідали вікарій Сергій і протоієрей Ювеналій як його представники. Їм були надані питання, відповіді на які чекають після повернення митрополита Євгена до Естонії.

Читайте також: росію треба покарати ще більшими санкціями - естонський депутат

Патріарх кирило заявив 25 вересня, що у війні проти України російські солдати виконують своє покликання та обов'язок перед батьківщиною та суспільством, тому їхні дії можна порівняти з самопожертвою. За словами кирила, загиблим російським солдатам буде прощено абсолютно всі їхні гріхи.

Ау зазначив, що 28 вересня під час зустрічі віцеканцлер Кюйт чітко дав зрозуміти представникам ЕПЦ МП, що виступ патріарха кирила можна вважати очевидною діяльністю з чинення впливу та виправдання агресії рф в Україні. "В Естонії така діяльність з чинення впливу не дозволена, і церква повинна забезпечувати для своєї релігійної громади вільне від чинення впливу богослужіння. Крім того, неприпустимо, щоб позиції церкви та глави церкви могли бути витлумачені як така діяльність з чинення впливу. Якщо [вона] має місце, то застосовуються санкції, які відповідають характеру діяння і мотивам особи, яка його вчинила", - застеріг Ау.

Він пояснив, що анулювання посвідки на проживання здійснюється за наявності загальних підстав, передбачених у ст. 135 Закону про іноземців, "якщо буде доведено недотримання умов або невідповідність підставам".

Читайте також: Угорщина знову заблокувала санкції ЄС проти патріарха кирила

Глава відділу у справах релігій МВС повідомив, що за інформацією, отриманою від представників ЕПЦ МП, митрополит Євген перебуває в росії з медичних причин, і, вочевидь, його перебування там триватиме доти, доки його здоров'я знову не прийде в порядок.

Раніше виступ глави рпц також критикували прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас і міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс. Президент Естонської ради церков Урмас Вільма назвав заклик російського релігійного лідера виправданням насильства.

Фото: Siim Lõvi/ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-