У Німеччині рішення щодо надання притулку втікачам з рф ухвалюватимуть індивідуально

У Німеччині рішення щодо надання притулку втікачам з рф ухвалюватимуть індивідуально

Укрінформ
Оголошена очільником рф путіним мобілізація може призвести до нової хвилі біженців в Європу, яка має виробити спільну реакцію на цей феномен і вирішити, кому з таких біженців допомагати, а кому ні.

Про це йшлося на брифінгу речників низки німецьких урядових установ, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми спостерігаємо, що це надзвичайно серйозна справа, пов’язана з оголошеною президентом путіним у середу частковою мобілізацією, для Європи, для нас усіх… Ми це засуджуємо», - сказав речник уряду ФРН Штеффен Гебештрайт.

Він зазначив, що Берлін обговорює ситуацію з партнерами, адже все вказує на те, що це може призвести до руху російських біженців у напрямку Заходу, в напрямку Європи. Якою має бути спільна реакція Європи - що можна зробити, як можна допомогти російським дезертирам - обговорюватимуть найближчими днями і тижнями, зокрема, під час неформальної зустрічі лідерів ЄС у Празі на початку жовтня.

Гебештрайт назвав небажання дуже багатьох людей брати участь у війні в Україні «добрим знаком», він також зазначив, що наразі йому не відомо про плани федерального уряду щодо полегшення правил прийому росіян, які не хочуть воювати в Україні.

Речниця МЗС ФРН Андреа Зассе, зі свого боку, зазначила, що німецький уряд уважно спостерігає за ситуацією в росії, в тому числі в аспекті дезертирів. «Ми спостерігаємо, що дуже багато людей у росії не хочуть брати участь у цій війні», - зазначила Зассе, додавши, що метою федерального уряду є допомогти цим людям, і він наразі вивчає, як це можна зробити.

Представник МВС ФРН Максімілліан Каль уточнив, що рішення щодо надання притулку прийматиметься індивідуально, за результатами ретельної перевірки, з урахуванням конкретних обставин і конкретних безпекових аспектів.

«Завжди дуже важливо в рамках безпекової перевірки подивитися, який бекграунд має особа, яка приїжджає до нас з росії та звертається за захистом… Ми не повинні забувати про міркування безпеки особливо стосовно росії, ми завжди маємо дивитися, особливо це стосується військових, хто приїжджає в Німеччину», - сказав речник. МВС, за словами його представника, таким чином, не очікує надто велику кількість можливих біженців з рф. Каль водночас звернув увагу на різницю між притулком і гуманітарним захистом, поінформувавши, що Німеччина прийняла 438 російських дисидентів, опозиціонерів, критичних до режим путіна журналістів, учених, яких в їх країні уже давно переслідують. Щодо них діють інші правила.

У Німеччині чимало політиків висловилися за те, щоби надати притулок росіянам, які відмовляються їхати в Україну воювати.

Читайте також: Німеччина не виключає надання притулку росіянам, які тікають від мобілізації

Як повідомляв Укрінформ, 21 вересня президент росії володимир путін підписав указ про часткову мобілізацію. За словами глави кремля, призову на військову службу підлягатимуть лише ті громадяни, які перебувають у запасі, насамперед ті, хто проходив службу в лавах збройних сил, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід. Міністр оборони рф сергій шойгу заявив, що в рамках часткової мобілізації в росії будуть призвані 300 тисяч резервістів.

Фото: photo alliance/ dpa / TASS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-