рф наражає світ на продовольчу кризу, блокуючи Чорне море - глава МЗС Франції

рф наражає світ на продовольчу кризу, блокуючи Чорне море - глава МЗС Франції

Укрінформ
Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна стверджує, що росія застосовує стратегію тотального цинізму, наражаючи світ на продовольчу кризу.

Про це вона заявила у своєму зверненні до учасників зустрічі високого рівня з питань продовольчої безпеки, повідомляє Постійне представництво Франції при ООН, передає Укрінформ.

Колонна зазначила, що загарбницька війна проти України, в якій винна росія, брутально загострює ситуацію та наражає людство на світову продовольчу кризу.

“росія застосовує стратегію тотального цинізму: блокада Чорного моря, знищення української сільськогосподарської інфраструктури, інструменталізація голоду. Ці дії мають наслідки, за які відповідальність несе лише росія, повторюю, одноосібно, оскільки санкції не стосуються російської сільськогосподарської продукції, продуктів харчування чи добрив. У них немає іншої мети, окрім як позбавити росію засобів для продовження війни”, - наголосила глава МЗС Франції.

Читайте також: Блінкен - делегації рф: Україна не ваша країна, і її зерно теж не ваше

Вона підкреслила, що зіткнувшись із цією надзвичайно тривожною ситуацією, вкрай важливо підтримувати найбільш уразливі верстви населення та боротися з причинами голоду: конфліктами, зміною клімату, соціально-економічною нерівністю та пандеміями.

У цьому контексті Колонна зазначила, що Франція бере на себе свої обов'язки, зокрема, нагадавши про французьку ініціативу FARM, схвалену Європейським Союзом і G7, яка передбачає конкретні рішення в напрямку підтримки продовольчої безпеки у світі.

Читайте також: путін використовує голод як інструмент ведення війни – глава МЗС Австрії

Як повідомлялося, внаслідок неспровокованої російської агресії в Україні виявилося заблокованим понад 20 мільйонів тонн зерна, призначеного на експорт, зокрема у рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН. Це поставило під загрозу голоду найбільш вразливі країни світу, зокрема в Африці.

ЄС організував «коридори солідарності» на кордонах з Україною для вивезення зерна суходолом, автомобільним та залізничним транспортом, а також внутрішніми водними шляхами, але це дозволяє лише частково вирішити проблему. Наразі у Туреччині за участю ООН відбуваються переговори щодо можливих шляхів виходу із ситуації.

Фото: Київська ОВА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-