путін підписав кілька репресивних законів, є і про війну в Україні - розвідка

путін підписав кілька репресивних законів, є і про війну в Україні - розвідка

Укрінформ
президент рф путін підписав кілька законів, які посилюють репресивний апарат росії, є і ті, що безпосередньо стосуються війни в Україні.

Про це у Телеграмі повідомила пресслужба Головного управління розвідки Міністерства оборони України, передає Укрінформ.

«Є окрема група законів, що безпосередньо стосуються війни в Україні. Зокрема, закон про відповідальність за дії «проти інтересів рф» прирівнює перехід на бік супротивника в умовах збройного конфлікту до державної зради і передбачає покарання до 20 років колонії», - зазначається у повідомленні.

За інформацією ГУР МОУ, до такого ж терміну у рф можуть засудити, якщо громадяни росії або її резиденти беруть участь у воєнних діях з метою, що «суперечить інтересам країни».

У свою чергу, статтю 282 кримінального кодексу (провокування ненависті або ворожнечі) рф було доповнено забороною на пропаганду «нацистської символіки або символіки екстремістських організацій». Також створюється банк даних екстремістських матеріалів, до якого включатимуть дані людей, причетних до роботи «екстремістських організацій».

Серед іншого, виїзд із країни росіянина, який має доступ до держтаємниці, каратиметься позбавленням волі до трьох років, а за незаконні переміщення або пересилання носіїв, що містять держтаємницю, загрожуватиме до чотирьох років колонії.

Ще серед підписаних путіним документів - закон щодо діяльності так званих «іноземних агентів».

«Якщо раніше до цієї категорії у рф відносили структури, які отримують пряме іноземне фінансування, то тепер ними вважатимуться всі, хто перебуває під «іноземним впливом». Межі цього «впливу» в законі дуже розмиті: «надання іноземним джерелом особі підтримки чи вплив на особу, зокрема шляхом примусу, переконання чи іншими способами», - йдеться у повідомленні.

Тож, за інформацією ГУР МОУ, у рф до «іноагентів» можна буде віднести фактично будь-кого.

Читайте також: У кремлі усвідомлюють свою причетність до звірств і злочинів в Україні - США в ОБСЄ

Зазначається, що цей закон забороняє «іноагентам» працювати на держслужбі, брати участь у виборчих компаніях, викладати неповнолітнім, проводити виховну діяльність, отримувати підтримку від держави. У свою чергу, гроші «іноагентів» на банківських рахунках не підлягають страхуванню.

«Окремий закон вводить додаткове регулювання у сфері функціонування ЗМІ. Мова про «контрзаходи у відповідь на дискримінацію російських ЗМІ за кордоном». Він дозволяє генпрокурору забороняти в росії діяльність іноземного ЗМІ у разі «ворожих рішень щодо російських ЗМІ за кордоном» і без рішення суду позбавляти ЗМІ ліцензії за «фейки про збройні сили рф», заклики до неузгоджених акцій та виступи проти війни», - поінформували у воєнній розвідці.

У свою чергу, ще один закон забороняє розміщення реклами в іноземних інтернет-ресурсах, до яких роскомнагляд «застосував примусові заходи», і він же вводить штрафи для пошукових систем, якщо ті не інформують користувачів про порушення, які допустили інтернет-ресурси.

Окремо зазначається, що закон про так зване «приземлення» передбачає штрафи для іноземних IT-компаній, які відмовляються виконувати вимоги щодо створення у росії повноцінного представництва.

За даними ГУР Міноборони, один із підписаних законів вводить «спецзаходи» в економіці при проведенні «контртерористичних та інших» операцій за кордоном.

«Уряд (рф – ред.) за цим законом отримує право на власний розсуд змінювати режим роботи в деяких організаціях – у тому числі залучати співробітників на роботу понаднормово, у вихідні та вночі. Крім того, приватні компанії не зможуть відмовитися від укладання контрактів у рамках держзакупівель чи держоборонзамовлення», - заявили у ГУР.

Читайте також: рф проводить у Німеччині інформаційну спецоперацію для дискредитації України – розвідка

У свою чергу, ремонтні бригади, лікарі та інші фахівці, які обслуговують армію рф під час «спецоперації», матимуть статус ветеранів та відповідні заходи соціальної підтримки, на них можуть розраховувати і російські військові кореспонденти.

«Ще один підписаний закон впорядковує застосування тортур. Щоправда, в самому тексті закону термін «тортури» відсутній. Замість нього використовується визначення «перевищення повноважень». За їхнє застосування передбачено покарання аж до 15 років позбавлення волі», - зазначили в ГУР Міноборони.

Але, як уточнюється, якщо дії російських правоохоронців вважатимуться правочинними, то в такому випадку тортури не вважатимуться тортурами і покарання за них не буде.

Як повідомлялося, перелом у війні з рф на користь України буде залежати від того, наскільки українські захисники зможуть зупинити наступальний темп російських військ і наскільки активною буде допомога наших партнерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-