Генасамблея ООН завтра голосуватиме за усунення рф від участі в Раді з прав людини

Генасамблея ООН завтра голосуватиме за усунення рф від участі в Раді з прав людини

Укрінформ
У четвер Генеральна асамблея ООН голосуватиме за тимчасове позбавлення прав росії в Раді ООН з прав людини через війну, яку веде рф в Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, розгляд відповідної резолюції розпочнеться о 10:00 за східноамериканським часом (о 17:00 за Києвом).

Як пояснив в інтерв’ю Укрінформу постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, за таке рішення має проголосувати не менш як дві третини країн-членів ГА ООН. У разі ухвалення резолюції «російська федерація не зможе голосувати та вносити від свого імені пропозиції щодо проєктів рішень», сказав він.

Читайте також: Правозахисники дев’яти країн закликають Генасамблею ООН виключити росію із Ради з прав людини

Водночас, за його словами, «у разі необхідності рф буде змушена діяти через своїх проксі».

«Враховуючи неякісний і найгірший склад РПЛ за всю історію її існування, рф знайде чимало таких проксі, які відповідатимуть її інтересам, але голосів росії це не додасть», - зазначив Кислиця.

Він пояснив, що повне виключення країни зі складу членів РПЛ не передбачене в установчих документах Ради. Можливе лише призупинення діяльності до кінця членства або до того часу, доки «країна почне своїми діями відповідати критеріям членства». У рф, нагадав Кислиця, членство закінчується 2023 року, і «малоймовірно, що вона стане на цей шлях».

«Це буде складне голосування, значно складніше, ніж засудження війни. Бо коли йдеться про агресію, то навряд чи ще якась країна-член ООН може уявити себе агресором. А щодо порушення прав людини – то деякі держави можуть екстраполювати це питання на себе», - сказав він.

Читайте також: Воєнні злочини рф на Київщині засудили 45 країн - Монастирський

За його словами, цього разу, очевидно, проголосує менше країн, ніж за резолюції щодо російської війни, але висловив упевненість, що голосів для рішення вистачить. Країни не підтримуватимуть росію, бо не захочуть бруднитися, але чимало з них можуть утриматися, сказав постпред.

Раніше за позбавлення росії прав у РПЛ виступали Сполучені Штати та низка інших демократичних країн.

У березні 141 країна ухвалила резолюцію «Агресія проти України», 140 країн проголосували за резолюцію «Гуманітарні наслідки агресії проти України». Загалом Генасамблея налічує 193 члени.

Читайте також: росії не місце у Раді ООН з прав людини - глава МЗС Канади

У резолюції Генасамблеї ООН від 2006 року, якою створено Раду з прав людини, зазначено, що «члени Ради повинні підтримувати найвищі стандарти у сфері заохочення та захисту прав людини». ГА уповноважена шляхом голосування двома третинами її членів припиняти права та привілеї члена Ради, якщо він наполегливо вчиняє грубі та систематичні порушення прав людини.

Генасамблея обирає від груп країн за географічним принципом членів РПЛ, які займають 47 місць. Термін повноважень кожного члена становить три роки. Нині до РПЛ, крім росії, входять, зокрема, Венесуела, Лівія, Вірменія, Судан.

У березні 2011 року Генасамблея ООН призупинила в РПЛ права Лівії через насильство проти демонстрантів з боку сил тодішнього лідера Муаммара Каддафі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-