Правозахисники дев’яти країн закликають Генасамблею ООН виключити росію із Ради з прав людини

Правозахисники дев’яти країн закликають Генасамблею ООН виключити росію із Ради з прав людини

Укрінформ
Правозахисники з України, Вірменії, Азербайджану, білорусі, Хорватії, Грузії, Норвегії, Польщі та Сербії закликають Генеральну асамблею ООН виключити росію з Ради ООН із прав людини.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві, розміщеній на сайті Центру прав людини ZMINA.

Після поновлення російського вторгнення в Україну 24 лютого "ми побачили достовірні повідомлення про вчинення російськими військами воєнних злочинів проти мирного населення України в окупованих районах Чернігівської, Харківської та Київської областей. Останні звіти організації Human Rights Watch також фіксують випадки порушення законів ведення війни, включно з повторюваними зґвалтуваннями,публічними стратами, проведеними без суду та слідства, а також іншими випадками незаконного насильства та погроз дітям. За останні два дні з’явилися нові та достовірні повідомлення про звірства, скоєні в Україні, зокрема в місті Буча. Журналісти та гуманітарні працівники, які бачили ситуацію в місті на власні очі, розповідають про наявність відкритої братської могили та мертві тіла мирних жителів, що залишаються лежати на вулиці, "деякі зі зв’язаними за спиною руками", - ідеться у заяві.

Читайте також: Українські правозахисники дали рекомендації владі у розслідуванні тяжких злочинів арміїї рф

У резолюції №49/1, ухваленій 4 березня 2022 року, Рада ООН з прав людини "найсуворіше засудила порушення прав людини, а також зловживання та порушення міжнародного гуманітарного права внаслідок агресії російської федерації проти України". Рада висловила "серйозну стурбованість документально підтвердженим перешкоджанням здійсненню багатьох прав людини, включно з правом на життя, освіту та найвищий досяжний рівень фізичного та психічного здоров’я, завданим російськими обстрілами та бомбардуваннями населених пунктів". Крім того, в резолюції Ради №49/1 висловлена серйозна стурбованість повідомленнями про "грубі та систематичні зловживання та порушення прав людини". Це формулювання посилалося на чітке визначення резолюцією Генеральної асамблеї №60/251 підстав для призупинення членства в Раді з прав людини, зазначають автори заяви.

Читайте також: Злочини росії в Україні: медійники, громадські організації та правозахисники звернулись до світу

Дії росії в Україні є "частиною широкої та тривалої боротьби російської влади проти дотримання прав людини та правозахисників. Протягом більш ніж десяти років влада веде методичну та драконівську кампанію з придушення голосів інакодумців та незалежного громадянського суспільства в росії. Правозахисники та організації, які намагаються протистояти порушенням прав людини, скоєним у росії, зазнали жорсткого тиску в цій кампанії. У росії правозахисники та організації, які агітують за вільні та чесні вибори, дотримання прав жінок і прав релігійних, етнічних, сексуальних і гендерних меншин, а також ті, хто бореться з корупцією та погіршенням стану навколишнього середовища, стикаються з найбільшою загрозою з боку влади. Дійсно, робота правозахисників і організацій у російській федерації ще ніколи не була такою складною та небезпечною", - підкреслюється в документі.

Водночас, міжнародна спільнота має можливість спостерігати, як російські тенденції в галузі прав людини переходять, або переносяться владою, за межі російських кордонів. "російський вплив у всьому регіоні перешкоджає демократичним перетворенням і підтримує програму боротьби з правами людини та громадянським суспільством через уряди та недержавних учасників, включно з російською православною церквою (московський патріархат) та радикальними ультраправими групами. Підтримка росією білорусі дозволила владі цієї країни продовжити жорстоке придушення громадянського суспільства, правозахисників, інакодумців і опозиційних активістів", - сказано в заяві.

Її автори закликають Генасамблею ООН негайно вжити заходів для призупинення членства росії в Раді з прав людини. Дії росії в Україні, а також методична та систематична боротьба російської влади проти дотримання прав людини всередині країни та в регіоні протягом десятиліть повністю виправдовують цей крок.

Як нагадали правозахисники, після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну із закликом виключити росію з Ради виступили США та Велика Британія.

Голосування щодо виключення росії з Ради з прав людини ООН може відбутися вже цього тижня, 6-7 квітня. Для цього необхідна підтримка двох третин зі 193 членів Генасамблеї.

Останньою країною, яку виключали з Ради, була Лівія. Зробили це в лютому 2011 року. До такого кроку вдалися через насильство проти протестувальників з боку сил, лояльних до тодішнього лідера країни Муаммара Каддафі. Каддафі вбили в жовтні 2011 року.

Раду ООН з прав людини зі штаб-квартирою в Женеві створили у 2006 році на основі комісії, що діяла з 1946 року. Вона складається із 47 членів, яких обирають через Генеральну асамблею завдяки прямому таємному голосуванню за принципом географічного розподілу: 13 місць для держав Африки; 13 – для держав Азії; 6 – для країн Східної Європи; 8 – для країн Латинської Америки й Карибського басейну; 7 місць для західноєвропейських і інших держав (включно зі США, Канадою й Ізраїлем).

Інші держави мають статус спостерігача. Раду очолює верховний комісар ООН з прав людини, а члени Ради виконують свої повноваження протягом трьох років та не мають права на переобрання після двох поспіль термінів членства.

Рада серед іншого проводить оцінку ситуацій у сфері прав людини в кожній з держав-членів ООН, а також надає експертні висновки та проводить консультації з тематичних питань у галузі дотримання прав людини.

У 2007 році ухвалили спеціальну процедуру розгляду скарг Радою, що дозволяє подавати як індивідуальні, так і колективні звернення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-