Співпраця Парижа та Варшави в ядерній енергетиці змінить політику ЄС – Welt

Співпраця Парижа та Варшави в ядерній енергетиці змінить політику ЄС – Welt

Укрінформ
Стратегія Польщі та Франції, які роблять ставку на ядерну енергетику для досягнення своїх кліматичних цілей, може змінити стратегію ЄС і залишити Німеччину за бортом.

 Про це йдеться у статті в німецькому виданні Welt, передає Укрінформ.

Нова «ядерна вісь», яку створюють Польща та Франція, може перевернути політику ЄС щодо клімату, а «Німеччина буде самотня зі своїм енергетичним переходом», - пише видання.

У публікації згадується зустріч, яку майже ніхто не помітив: 15 жовтня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький приймав у Варшаві Жана-Бернара Леві, голову французької енергетичної компанії EDF, який зробив пропозицію побудувати АЕС у Польщі. Франція сподівається виграти цей тендер. EDF відкрив офіс у Варшаві в липні, а французький уряд призначив представника з ядерної співпраці з Польщею.

Польща вже багато років плекала намір увійти в ядерну енергетику, а за останні кілька місяців це бажання переросло в конкретний проєкт з огляду на зобов’язання суттєво скоротити викиди вуглекислого газу в найближчі роки. Наразі країна отримує понад 70 відсотків енергії з вугілля – європейський рекорд. Якщо Польщі, одній з найбільших промислово розвинених країн Європи, не вдасться відмовитися від викопного палива, кліматичні цілі ЄС навряд чи будуть досягнуті.

Читайте також: Кліматична конференція ООН: Зеленський у Глазго провів низку зустрічей

Тому польський уряд планує, на додаток до розширення відновлюваних джерел енергії, побудувати АЕС. Вже названі 4 потенційні місця для будівництва реакторів: Любятово-Копаліно, Жарновець, Патнов і Белхатув. Обсяг інвестицій становитиме 25 млрд євро, загальна потужність - до 9 гігават. Перша електростанція може запрацювати в 2033 році, за допомогою Франції.

У самій Франції налічується 56 атомних електростанцій - одна з найпотужніших мереж у світі.

Дві держави в майбутньому можуть стати «впливовим дуетом з питань енергетики», йдеться у статті.

Читайте також: Ліси, «зелена» енергетика та Україна: Зеленський написав колонку про зміни клімату

Для французів угода з Варшавою була б подвійною перемогою. Зрештою, йдеться не лише про надзвичайно вигідний контракт для держкомпанії EDF, обтяженій великими боргами. Чи не важливішим є той факт, що Париж отримає союзника у своїй лобістській роботі в Брюсселі.

З кінця 2019 року президент Еммануель Макрон пропагує ядерну енергетику як «зелену», екологічну. Зокрема, йдеться про розробку міні-реакторів, також відомих як SMRs (малі модульні реактори).

Політична складова франко-польської «ядерної вісі» має вирішальне значення також і для Варшави, яку останнім часом вважають ізольованою у Європі, чи не маргінальною.

Ця «політична суміш» поставила французів на провідне місце в ядерних планах Варшави, раніше єдиним фаворитом була американська компанія Westinghouse. Польща традиційно підтримує надзвичайно тісні відносини зі США, Вашингтон є найважливішим партнером Варшави з питань безпеки. З початку року між двома країнами також існує угода про атомну співпрацю. Американці ще нещодавно говорили про плани будувати реактор у Польщі. Але у лютому Макрон вийшов зі своїми пропозиціями, у той же час польський уряд висловив розчарування тим, що президент США Джо Байден «піддався» Москві в суперечці щодо газопроводу «Північний потік-2». Варшава, як відомо, є одним із найгучніших критиків німецько-російського проєкту і розглядає його як загрозу енергетичній безпеці Європи.

Читайте також: Меркель нагадала, що газ при переході до «зеленої» енергетики відіграє ключову роль

Як повідомлялось, у 2000 році уряд Німеччини ухвалив закон, що встановив план поетапної зупинки АЕС та відмови від атомної енергетики, нові терміни закриття реакторів було визначено в 2011 році після катастрофи на АЕС Фукусіма. Відповідно до рішення, 8 найстаріших реакторів із 17 діючих було зупинено. Для 9 реакторів, що залишилися, було встановлено дати закриття з 2015 по 2022 рік. Але останнім часом на тлі планів ФРН досягнути кліматичної нейтральності до 2045 року все гучніше лунають голоси, що відмова від ядерної енергетики в такий час не є дуже слушною ідеєю. Офіційний Берлін натомість робить ставку на газ (насамперед російський) як «перехідний енергоносій».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-