Збройні сили НАТО можуть перейти на екологічне пальне - Столтенберг

Збройні сили НАТО можуть перейти на екологічне пальне - Столтенберг

Укрінформ
Сили Північноатлантичного альянсу враховують вплив кліматичних змін на глобальну безпеку, проводять відповідну адаптацію власних спроможностей і в майбутньому можуть перейти до використання у технічних засобах альтернативних, не вуглецевих видів пального.

Про це сьогодні у Глазго в рамках заходів Німецького кліматичного павільйону заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми, безумовно, не можемо обирати - бути сильними або бути «зеленими». Наші збройні сили прагнуть бути і сильними, і зеленими одночасно. Я абсолютно переконаний в тому, що у майбутньому кращі літаки, кораблі, краще військове обладнання - всі вони будуть заправлятися чимось, що відрізняється від вуглецевого пального, вони не будуть забруднювати довкілля», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Ліси, «зелена» енергетика та Україна: Зеленський написав колонку про зміни клімату

Він висловив переконання, що безпека і клімат – це дві сторони однієї медалі. НАТО враховує кліматичні зміни під час виконання поставлених завдань і свідченням цього є той факт, що у Глазго НАТО вперше в історії, як безпекова організація, бере участь у кліматичному форумі.

«Кліматичні зміни є фактором, що примножує кризи. Вони роблять наш світ більш небезпечним, посилюють конкуренцію за доступ до ресурсів, що скорочуються, – до води й до землі, - вони примушують переміщуватися мільйони людей. Все це має значення для безпеки, а відтоді – і для НАТО», - зауважив генсек Альянсу.

Він нагадав, що під час нещодавнього саміту НАТО, що відбувся у Брюсселі у червні, союзники ухвалили важливе рішення включити кліматичні зміни у процес безпекового планування та погодили відповідний план дій, який складається з трьох головних напрямків.

Читайте також: Концентрація вуглецю в атмосфері Землі досягла рекордно високого рівня - ООН

«Перше завдання - підвищити обізнаність. Ми будемо проводити щорічну оцінку взаємозв’язку між кліматичними змінами та безпекою. Другий напрям зусиль - зменшити ефект кліматичних змін, переконатися, що ми маємо інструменти, що зменшують викиди. Третій напрямок – це адаптація. Наші збройні сили діють в екстремальних природних умовах… Тож ця проблема впливатиме на наші тренування, і ми маємо їх враховувати у наших планах із розвитку наших спроможностей.

Як приклад він навів умови тренувальної місії НАТО в Іраку, коли військовослужбовці часто вимушені діяти за температури вище 50 градусів Цельсія, що має враховуватися у їх екіпіруванні та в обладнанні, що вони використовують. Інший природний фактор – танення льодовиків у високих широтах Півночі, що призводить до підвищення рівня морів та створює проблеми для військово-морських баз НАТО. Більше вітру, більше дощу, більше штормів – все це, за словами генерального секретаря НАТО, має значення для діяльності збройних сил країн-союзниць.

«Таким чином, кліматичні зміни мають значення для НАТО, тому що вони мають значення для нашої безпеки. І НАТО зараз відповідає на ці виклики», - додав Столтенберг.

Читайте також: Зміна клімату: ООН занепокоєна планами багатьох країн на видобуток нафти й газу

Як повідомляв Укрінформ, 31 жовтня в місті Глазго у Великій Британії відкрилася кліматична конференція під егідою ООН, яка має визначити головні напрямки глобальних зусиль із запобігання кліматичним змінам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-