Вибори в Росії відбулися в умовах тиску і репресій проти опозиційних політиків – ЄС

Вибори в Росії відбулися в умовах тиску і репресій проти опозиційних політиків – ЄС

Заява
Укрінформ
Євросоюз занепокоєний тим, що вибори до Держдуми РФ проходили в атмосфері залякування опозиції й громадянського суспільства і за фактичної відсутності неупередженого міжнародного спостереження. Водночас питання щодо визнання або невизнання легітимності цих виборів належить до компетенції урядів країн-членів ЄС.

Про це заявив речник ЄС Пітер Стано на брифінгу у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми бачили в Росії впродовж кількох попередніх днів, що вибори у Думу та регіональні вибори відбулися в атмосфері залякування критичних та незалежних виборців, без надійного міжнародного спостереження. Ми переконані, що саме рішення Росії суттєво скоротити та обмежити розмір і формат імовірного спостереження місії ОБСЄ/БДІПЛ не дозволило розгорнути цю місію. Ми взяли до уваги повідомлення незалежних та надійних джерел, які заявили про серйозні порушення під час голосування», - сказав Стано.

Читайте також: ЄС ніколи не визнає російські вибори в окупованому Криму

За його словами, вибори в Росії відбулися в умовах тиску і репресій проти опозиційних політиків, громадських організацій та активістів, цілеспрямованого переслідування правозахисників, незалежних медіа та журналістів, що було зроблено з метою усунути будь-яку реальну політичну конкуренцію. В результаті люди в Росії постали перед обмеженим вибором, не були належним чином поінформовані про кандидатів та, відповідно, позбавлені можливості зробити свідомий демократичний вибір.

«Ми закликаємо Російську Федерацію виконувати власні зобов’язання в межах ООН, ОБСЄ та Ради Європи щодо захисту прав людини та демократичних цінностей, що включає також організацію вільних та справедливих виборів», - підкреслив речник Євросоюзу.

Читайте також: Організаторів російських «виборів» на окупованих територіях треба оголосити у розшук – ГУР

На запитання, чи дослухається ЄС до прийнятих минулого тижня рекомендацій Європарламенту стосовно можливого невизнання результатів виборів не лише на окупованих територіях України, а й на всій території Росії, Стано відповів, що таке рішення належить до компетенції національних урядів країн ЄС. При цьому він не виключив, що ситуація щодо виборів у Росії може бути обговорена сьогодні ввечері на зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Нью-Йорку в межах заходів Генеральної Асамблеї ООН.

Як повідомлялося, 17-19 вересня в РФ відбулися вибори до Держдуми та місцевих органів влади. Напередодні з виборчого процесу були виключені практично всі ймовірні кандидати від «несистемної» опозиції, відбувалися репресії та переслідування правозахисників, журналістів та громадських активістів на підставі законів РФ «про закордонних агентів» та «про небажані організації».

Читайте також: «Міжнародні спостерігачі» за виборами в Криму не представляють нікого, окрім себе – МЗС

15 вересня Європарламент ухвалив резолюцію, яка закликає ЄС до готовності не визнати парламент Росії та розглянути можливість виключення Росії з ПАРЄ, якщо парламентські вибори в Росії у 2021 році будуть визнані сфальшованими і такими, що проведені з порушенням демократичних принципів та міжнародного права.

МЗС України 17 вересня висловило рішучий протест та засудило протиправну організацію і проведення Росією виборів депутатів до Державної думи на тимчасово окупованій території Криму і примусове залучення до участі у цих виборах громадян України з виданими їм у незаконний спосіб паспортами громадян Росії на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-