Моніторинг ЄС: російська пропаганда створює нового «ворога номер 1»

Моніторинг ЄС: російська пропаганда створює нового «ворога номер 1»

Укрінформ
Російська пропаганда намагається нівелювати статус США на міжнародній арені, поширюючи дезінформацію та теорії змови про нібито таємне світове панування англійців. Таку тенденцію минулих тижнів зафіксував моніторинг EUvsDisinfo, який здійснює Оперативна робоча група зі стратегічних комунікацій у складі Європейської дипломатичної служби.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій при Міністерстві культури та інформаційної політики України.  

Як зазначається в матеріалі, російські пропагандистські медіа продовжують просувати образ США як світового «поганого хлопця», використовуючи для цього безпідставні теорії та вигадані цитати.

Так, радник міністра оборони РФ Андрій Ільницький у журналі «Военная мысль» звинуватив США у веденні «ментальної війни проти Росії» та навів вислів, який приписав колишньому керівнику ВООЗ Джорджу Броку Чісгольму: «Щоб прийти до світового панування, необхідно вилучити зі свідомості людей їхню індивідуальність, вірність сімейним традиціям, національний патріотизм та релігійні догми». Чісгольм такого ніколи не казав, зазначають автори публікації.

Читайте також: Росія навмисно поширює у США міфи про Україну — аналітик Wilson Center

Водночас прокремлівські медіа активно розкручують конспірологічну теорію про те, що США - лише маріонетка Великої Британії.

Зокрема, теза про те, що Британія «призначає президентів США», опублікована на рівні російського міжнародного новинного агентства Sputnik, яке утримує держава. Розвинули її й інші медіа - від міжнародного Russia Today до орієнтованого на внутрішній російський ринок «Московского комсомольца».

Читайте також: Фейки та дезінформація як «пальне» для пропагандистської машини Кремля

Sputnik також назвав Голодомор спробою британців дискредитувати Росію, стверджуючи, що «концепцію Голодомору вигадав британський шпигун», тоді як радянський уряд зробив «усе можливе, щоб врятувати людей від голоду 1932-1933 років».

Більше про останні вигадки російської пропаганди для світової аудиторії читайте у свіжому огляді EUvsDisinfo.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-